2.2 C
Linköping
måndag, februari 26, 2024

Regionen går back med 1, 5 miljarder i preliminärt bokslut

Det preliminära bokslutsresultatet för Region Östergötland 2023 är minus 1 504 miljoner kronor. Det resultatet är 454 miljoner sämre än det budgeterade resultatet på minus 1 050 miljoner kronor. Försämringen beror på hälso- och sjukvårdens underskott som uppgår till 1 667 miljoner kronor.

Det preliminära bokslutet för 2023 presenterats idag för regionstyrelsen. Resultatet är 454 miljoner kronor sämre än det budgeterade resultatet på minus 1 050 miljoner kronor.

Högst kostnader per invånare?

Att resultatet blev sämre än budget beror på ett stort negativt resultat för Hälso- och sjukvården, minus 1 667 miljoner kronor. Kostnadsökningen har varit alltför hög under flera år och fortsatt under hösten. Region Östergötland hör idag till de regioner som har högst kostnader per invånare i hälso- och sjukvården.

– Bokslutsrapporten understryker att Region Östergötland är i ett mycket allvarligt ekonomiskt läge. De åtgärder som gjorts hittills är inte tillräckliga för att vända utvecklingen, utan tvärtom har underskotten i hälso- och sjukvården fortsatt öka, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) i ett pressmeddelande.

– Det kommer att krävas fortsatta beslut och insatser för att bromsa kostnadsutvecklingen under hela 2024, säger Marie Morell.

Pensionskostnader

Tillfälligt höga pensionskostnader är anledningen till att Region Östergötland budgeterat för ett underskott på 1 050 miljoner kronor. Högre skatteintäkter och statsbidrag än budgeterat bidrog positivt till resultatet, liksom en positiv utveckling på den finansiella marknaden som medförde att placeringarna överstiger budget med 380 miljoner kronor.

Även under 2024 kommer tillfälligt höga pensionskostnader att påverka resultatet negativt. Det budgeterade resultatet enligt treårsbudgeten för 2024-2026 är minus 605 miljoner kronor. Regionledningen har under året fattat flera beslut om kostnadsreducerande åtgärder, däribland anställningsstopp, minskad administration, utfasning av inhyrd personal och generella sparbeting.

Ökat resande för ÖTRAF

När det gäller koncernföretagen kompenserades AB Östgötatrafiken i budgeten för minskade biljettintäkter efter pandemin med 55 miljoner kronor. Ökat resande har förbättrat resultatet med 29 miljoner kronor, som kunde återbetalas till regionen i bokslutet.

RELATERADE ARTIKLAR

En lugn natt trots löningshelg. Inget större ärende. Krockade med älg Klockan 22.54 en älgolycka mellan...
Polismyndigheten har beslutat om kamerabevakning med drönare i samband med hockeymatchen mellan LHC och...
SMHI har under den senaste tiden utfärdat flera gula och orangea vädervarningar i länet...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
något regn
2.2 ° C
2.8 °
1.7 °
99 %
2.6kmh
75 %
mån
4 °
tis
6 °
ons
5 °
tor
6 °
fre
8 °