2.2 C
Linköping
måndag, februari 26, 2024

Legionella har upptäckts på Universitetssjukhuset i Linköping


Förhöjda halter av bakterien legionella upptäcktes på Universitetssjukhuset under måndagen den 29 januari efter att rutinprovtagningar i delar av rörsystemet på US hade tagits.

Åtgärder genomförs nu bland annat genom att spola igenom vattenledningarna med hett vatten, vilket dödar bakterien. Dessutom har duschförbud har införts på hela sjukhuset.

Stabsläge infördes

Efter ytterligare provtagningar har det nu konstaterats att det finns förhöjda halter av legionella på ett antal platser på sjukhuset. För att underlätta och samla arbetet med åtgärder har US åter gått upp i stabsläge. Ytterligare spolning med hetvatten genomförs.

– Legionella kan spridas via vatten-aersol, det vill säga små vattendroppar som man andas in, främst vid duschning. Därför har vi stoppat duschningen på sjukhuset till dess att vattenledningarna är spolade, säger Jens Raffelsberger, smittskyddsläkare i Region Östergötland i ett meddelande på hemsidan och fortsätter.

– Legionellainfektioner är mycket ovanligt i Sverige, trots att bakterien hittas i vatten med jämna mellanrum. Legionella kan ge luftvägsinfektioner, som för patienter med nedsatt immunförsvar eller underliggande lungsjukdomar kan bli allvarliga

Om legionella:
Legionella sprids via vatten-aerosol (små vattendroppar) som andas in, framför allt vid duschning. Legionella kan ge luftvägsinfektioner som kan bli allvarliga, huvudsakligen hos patienter med nedsatt immunförsvar. Övrig användning samt förtäring av vattnet ger ingen risk för infektion. Legionella smittar heller inte mellan människor.

Symptomgivande infektioner med legionella är ovanligt i Sverige trots att bakterien hittas i vatten med jämna mellanrum. Totalt upptäcks legionella hos 150-200 patienter per år i Sverige, varav ungefär hälften av fallen rör patienter som smittats utomlands

RELATERADE ARTIKLAR

En lugn natt trots löningshelg. Inget större ärende. Krockade med älg Klockan 22.54 en älgolycka mellan...
Polismyndigheten har beslutat om kamerabevakning med drönare i samband med hockeymatchen mellan LHC och...
SMHI har under den senaste tiden utfärdat flera gula och orangea vädervarningar i länet...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
något regn
2.2 ° C
2.8 °
1.7 °
99 %
2.6kmh
75 %
mån
4 °
tis
6 °
ons
5 °
tor
6 °
fre
8 °