2.2 C
Linköping
måndag, februari 26, 2024

Östergötland hårt drabbat av viltolyckor

Ny statistik för 2023 från Nationella viltolycksrådet visar att Östergötland är hårt drabbat av viltolyckor. Under 2023 inträffade cirka 300 fler viltolyckor än året innan. Även om de flesta olyckorna sker under oktober-december är faran inte över för övriga månader.

Varje år inträffar cirka 4 000 viltolyckor i Östergötland. Olyckor med rådjur är vanligast, därefter kommer dovvilt och vildsvin.

Vildsvinsolyckor minskar

Olyckor med dovhjort har ökat med 15 procent under 2023 jämför med snittet för åren 2018 – 2022. I södra Östergötland finns det stora stammar av dovhjort som tyvärr gör att det är många viltolyckor i vårt län. Vildsvinsolyckorna har minskat med 15 procent i samma jämförelse.

– Med höga snövallar blir sikten sämre och djuren får svårare att snabbt ta sig bort från vägen om de blir skrämda. Att krocka med en älg eller ett rådjur kan vara en mycket omskakande upplevelse, säger Helena Hellstén. Ju större djuret är desto allvarligare kan skadorna bli. Håll avstånd och en rimlig hastighet anpassad efter både väglag och sikt är mina bästa råd i ett pressmedddelande, säger Helena Hellstén, trafiksäkerhetsspecialist, Länsförsäkringar Östgöta.

Alla som kör på vilt på vägarna måste larma via 112. Använd gärna 112-appen som också visar koordinaterna var man befinner sig, men glöm inte att märka ut platsen för kollisionen med exempelvis en viltolycksremsa.

RELATERADE ARTIKLAR

En lugn natt trots löningshelg. Inget större ärende. Krockade med älg Klockan 22.54 en älgolycka mellan...
Polismyndigheten har beslutat om kamerabevakning med drönare i samband med hockeymatchen mellan LHC och...
SMHI har under den senaste tiden utfärdat flera gula och orangea vädervarningar i länet...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
något regn
2.2 ° C
2.8 °
1.7 °
99 %
2.6kmh
75 %
mån
4 °
tis
6 °
ons
5 °
tor
6 °
fre
8 °