17.4 C
Linköping
söndag, juli 21, 2024

Transportforum startade idag

Transportforum startade i morse och hålls nu i Konsert & Kongress i två dagar. Under forumet samlas forskare, offentliga och privata aktörer inom transport och infrastruktur till ett par dagar av kunskapsutbyte, nätverkande och mingel.

2024 är det 40:e gången Transportforum arrangeras. Det brukar komma mellan 1 700 och 3 000 besökare/deltagare varje år, så det är en bra “affär” för Linköpings hotell och restaurangnäring.

Deltagarna kan vara med på, om de hinner, ett 90-tal sessioner med flera hundra presentationer och workshops samt en hel del föreläsare.

Inledningstema Framtid och visioner – Utmaningar

Under inledningen på förmiddagen talade infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson och Philippe Crist, Advisor for Innovation and Foresight for the International Transport Forum samt Tomas Svensson, generaldirektör för arrangerade Statens väg- och transportforskningsinstitut VTI.

Dag två är et dags för

Det rullande forskningsprojektet “Ride the future” finns på plats utanför Konsert&kongress och erbjuder en titt på en självkörande buss som till vardags finns uppe i Vallastaden och på universitetet. Foto: Tommy Pettersson

Om man har vägarna förbi Konsert&Kongresss och vill veta mer om tekniken i självkörande fordon och prata om vilken roll de kommer att spela i framtidens samhälle så går det bra att prata med Ride the future-projektet som deltar i Transportforum bland annat genom att en av de två självkörande bussarna kommer att stå på torget utanför den stora entrén till Konsert & Kongress.

– Vi visar upp vårt projekt och informerar om vad som pågår. Både konferensdeltagare och allmänhet är välkomna att besöka bussen, säger Johanna Tidell och Ari Helttunen från Ride the future projektet.

Bussarna, som är ett regionalt utvecklingsprojekt i samverkan mellan Akademiska Hus, Linköpings kommun, Linköpings universitet, RISE, Linköping Science Park, Transdev Sverige, VTI och Östgötatrafiken, trafikerar en 3,7 kilometer lång sträcka runt Campus Valla och Vallastaden. Fram till dags datum har 14 000 passagerare redan åkt med sedan projektets start år 2020.

I form för 55?

Dag två innehåller bland annat: “Fit for 55 i praktiken” om EU:s klimatlag som fastställer att EU:s utsläpp ska minska med minst 55 procent till år 2030 och att EU ska uppnå klimatneutralitet senast år 2050 Hur påverkar det förutsättningarna för transportsektorn här och nu? Inledningstalare är Victoria Wibeck, ledamot i Klimatpolitiska rådet och professor vid Linköpings universitet.

Miljöpartiets Gunnar Gustafsson var en av de besökare som trotsade vädrets makter för att gå på Transportforum. Foto: Tommy Pettersson

Transportforum arrangeras i år av en tid när transportfrågorna är i ett obekvämt fokus. Snökaoset på E22:an, tågstrul, och ett milt uttryck “sviktande underhåll” på våra vägar och järnvägar ramar förhoppningsvis inte in inledningsdagens tema “Framtid och visioner”

– Det brukar vara en spännande konferenser där man får lära sig mycket om teknik, trafikproblem och omställningen av transportsektorn så att vi får ett hållbart system, säger Gunnar Gustafsson och kommenterar sedan den självkritik som kommit fram den senaste dagarna om det bristande underhållet av vägar och järnvägar.

– Det är en skandal att vårt transportsystem och dess underhåll har fått förfalla. Jag har hört rapporter om växlar som är över hundra år gamla. Självkritik är väl bra men det behövs mer pengar och arbetsinsatser till vägar och järnvägar.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län under natten. Inga allvarliga händelser...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län. Man gripen för misshandel Strax efter 20:00...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
17.4 ° C
18.1 °
15.6 °
88 %
3.6kmh
0 %
sön
26 °
mån
25 °
tis
23 °
ons
24 °
tor
19 °