15.7 C
Linköping
söndag, juli 21, 2024

Länsstyrelsen tillåter licensjakt på fyra lodjur 2024

Inför 2024 års licensjakt, som äger rum i mars, har Länsstyrelsen fattat beslut om att högst fyra lodjur får skjutas.

Beslutet om att tillåta licensjakt på högst fyra lodjur, med en begränsning på högst två honor i reproduktiv ålder, under 2024 har fattats för att stabilisera lodjurspopulationen inför kommande beslut om nytt förvaltningsmål, som i dagsläget är sju årliga föryngringar/familjegrupper.

Länet har 74 lodjur idag

Förra året bedrevs en omfattande licensjakt efter lodjur i syfte att reglera stammen mot länets förvaltningsmål.

Enligt inventeringsresultatet från 2022/2023 har länet 13,5 lodjursfamiljegrupper, vilket motsvarar ungefär 74 lodjur i Östergötlands län. Förvaltningsmålet, beslutat av Viltförvaltningsdelegationen, anger antalet familjegrupper som förvaltningen har som mål att uppnå och upprätthålla i länet.

Lodjur i länet har minskat
Antalet konstaterade familjegrupper i Östergötlands län har det senaste året minskat. Inventeringsresultatet från 2022/2023 visar att det finns 16 familjegrupper i länet, varav 5 delas med angränsande län. Det slutgiltiga resultatet, när hänsyn har tagits till att flera familjegrupper delas med andra län, har fastställts till 13,5 familjegrupper.

Licensjakten inleds i vår
Lodjursjakten startar den 1 mars 2024 och varar som längst till och med den 31 mars. För att säkerställa den lokala lodjursutbredningen begränsas antalet reproduktiva honor. Inom respektive jaktområde får högst en hona i reproduktiv ålder fällas.

– Efter förra årets omfattande licensjakt som syftade till att bromsa upp lodjurens populationsökning och anpassa stammen mot länets förvaltningsmål, beslutar nu Länsstyrelsen om en mindre licensjakt i syfte att bibehålla nuvarande populationsnivå, säger Jim Forsberg, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Familjegrupper?

Familjegrupper kan grovt omräknas till antal individer och det senaste inventeringsresultatet motsvarar en population på cirka 74 lodjur. Familjegrupperna har de senaste åren spridit sig i länet. I Sverige finns det, enligt den senaste nationella populationsberäkningen, cirka 1 417 lodjur. Den senaste inventeringen visar att lodjursstammen varit stabil i hela landet och att en svag minskning har skett i södra rovdjursförvaltningsområdet, där Östergötland ingår.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län under natten. Inga allvarliga händelser...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län. Man gripen för misshandel Strax efter 20:00...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
15.7 ° C
16 °
13.7 °
90 %
1kmh
100 %
sön
26 °
mån
25 °
tis
23 °
ons
24 °
tor
19 °