25.7 C
Linköping
lördag, juli 20, 2024

Hyresförhandlingarna är klara – Hyrorna höjs med nästan fem procent

Stångåstaden och Hyresgästföreningen har kommit överens om nya hyror för 2024. Den överenskommelsen innebär en höjning av hyrorna med 4,95 procent och kommer att gälla från och med den förste februari.

Den höjningen innebär en höjning med 346 kronor per månad för en hyresgäst med en normalstor trea som idag kostar 7000 kronor i månaden.

Tufft läge för hyresgäster

Glädjande nog innehåller överenskommelsen inga retroaktiva hyreshöjningar.

– Det är utmanande tider där vi haft en skenande kostnadsutveckling de senaste två åren. Stora kostnadsökningar påverkar förstås Stångåstadens förutsättningar att driva vår verksamhet och att fortsätta satsa på underhåll och erbjuda en riktigt bra service. Det är ett tufft läge och därför är vi glada över att vi har lyckats träffa en lokal överenskommelse som ger oss rimliga möjligheter att hantera de utmaningar vi står inför, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden i ett pressmeddelande.

Tuffa förhandlingar

Benny Andersson, förhandlare i Hyresgästföreningen region Sydost, har enligt utsago naturligtvis betonat hyresgästperspektivet i förhandlingarna.

– Det har varit tuffa men konstruktiva förhandlingar. Vi har betonat hyresgästperspektivet i förhandlingarna, då vi vet att det ekonomiska läget är ansträngt för många hyresgäster. Vi har också lyft fram att Stångåstadens stabila ekonomi och arbete med besparingar och effektiviseringar gör det möjligt att hålla tillbaka hyreshöjningen, trots de kraftiga kostnadsökningar som påverkar även bolaget, säger Benny Andersson.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län under natten. Inga allvarliga händelser...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län. Man gripen för misshandel Strax efter 20:00...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
25.7 ° C
26.1 °
25.2 °
48 %
3.1kmh
0 %
lör
26 °
sön
27 °
mån
25 °
tis
23 °
ons
25 °