0.1 C
Linköping
söndag, februari 25, 2024

Tekniska verkens mätning visar att Linköpings dricksvatten klarar nya gränsvärden för PFAS

Vattenprover från Tekniska verken visar att Linköpings kommuns dricksvatten har en lägre PFAS-halt än det kommande gränsvärdet. Från 1 januari 2026 kommer nya gränsvärden för vilka halter av PFAS-ämnen som får förekomma i Sveriges dricksvatten att införas.

Den tillåtna halten av PFAS 4 i dricksvatten kommer från den 1 januari 2026 vara 4 nanogram per liter. För PFAS 21 är det nya gränsvärdet 100 nanogram per liter.

Bra dricksvatten i Linköping

I dricksvattenprover från Tekniska verkens vattenverk Råberga, där kolfilter är ett av stegen i reningsprocessen, uppmäts nivåerna av både PFAS 4 och PFAS 21 till under 0,2 nanogram per liter under 2023. I prover från vattenverket Berggården har halterna av PFAS 4 och PFAS 21 uppmäts till 2,8 respektive 5,3 nanogram per liter. Vid båda vattenverken visar mätningarna halter som är lägre än de gränsvärden som börjar gälla 2026.
– Vi har ett mycket bra dricksvatten i Linköpings kommun, både på grund av bra kvalitet på vår råvara, råvattnet, och på våra moderna vattenverk, säger Jenny Nordenberg, avdelningschef Process och miljö på affärsområde Vatten och avlopp på Tekniska verken i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Dricksvattnet är vårt viktigaste livsmedel, och därför är det avgörande att vi bibehåller hög kvalitet på vårt vatten genom att fortsätta hålla oss under de gränsvärden som finns både för PFAS och andra potentiellt hälsofarliga ämnen, säger Jenny Nordenberg.

Vad är PFAS?

PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser, är en grupp syntetiska ämnen som används som ytbehandlingsmedel i bland annat textiler, brandsläckningsskum, papper, skidvallor och kosmetika. Ämnena har speciella smuts-, vatten- och fettavvisande egenskaper, vilket också gör dem väldigt svårnedbrytbara. Därmed kan de cirkulera länge i naturen och orsaka hälsoskadliga föroreningar.

Källa Tekniska verken

RELATERADE ARTIKLAR

En lugn natt trots löningshelg. Inget större ärende. Krockade med älg Klockan 22.54 en älgolycka mellan...
Polismyndigheten har beslutat om kamerabevakning med drönare i samband med hockeymatchen mellan LHC och...
SMHI har under den senaste tiden utfärdat flera gula och orangea vädervarningar i länet...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
0.1 ° C
0.3 °
-1.3 °
93 %
1.5kmh
0 %
mån
4 °
tis
6 °
ons
5 °
tor
7 °
fre
1 °