3.2 C
Linköping
söndag, februari 25, 2024

Länsstyrelserapport om narkotikaspår i avloppsvatten

Antalet doser cannabis och tramadol har överlag minskat något i länets kommuner. Cannabis är den vanligast förekommande typen av narkotika i länet detta visar Länsstyrelsen senaste rapport ”Narkotikaspår i avloppsvatten och Omvärldsbevakning narkotika 2023”.

För första gången har kristall och anabola androgena steroider också mätts i avloppsvatten.

Syftet med analyserna av narkotikaspår i avloppsvatten är att se vilken omfattning användningen av cannabis, amfetamin, kokain, tramadol, kristall och anabola androgena steroider som finns på befolkningsnivå i Östergötlands kommune

– Normen är trots allt att östgöten inte använder narkotika och på det viset bidrar man också till att minska finansieringen av grov organiserad brottslighet, säger Lina Blom, samordnare ANDTS på Länsstyrelsen Östergötland.

Mätningar startade 2016

Dessa mätningar startade 2016 i länets samtliga kommuner. Nytt för i år är att kristall och anabola androgena steroider också mätts i avloppsvatten. I övrigt ser man att antalet doser amfetamin har ökat i tolv av femton reningsverk medan kokain ligger fortsatt relativt lågt i antal doser, men har ökat något i åtta av femton reningsverk jämfört med förra årets mätning.

Finns spår i alla kommuner

Mätningarna i avloppsvatten visar att det finns spår av narkotika i alla deltagande kommuners avloppsvatten. Liksom föregående år är spår av cannabis vanligast, men även spår av amfetamin och kokain återfinns i varierande omfattning i samtliga kommuner. Mätningarna säger inget om hur många som använder narkotika i respektive kommun. Det går inte heller att utläsa något om ålder eller kön på användarna.

– Något som är positivt är att man i år har sett att antalet doser cannabis och tramadol minskat i majoriteten av länets kommuner. Det är viktigt att belysa att de flesta medborgare inte brukar narkotika, säger Lina Blom, samordnare ANDTS på Länsstyrelsen Östergötland i en kommentar.

OM RAPPORTEN:
Det är länsstyrelsen och regionen som står bakom rapporten ”Narkotikaspår i avloppsvatten och Omvärldsbevakning narkotika 2023”. Analyserna av avloppsvattnet är genomförda av RISE – Research Institutes of Sweden, ett nationellt akademiskt forskningscentrum. Omvärldsbevakningen är genomförd av regionen. Där till har det funnits en arbetsgrupp med representanter från länsstyrelsen, Linköpings kommun, Norrköpings kommun samt Motala kommun.

RELATERADE ARTIKLAR

Polismyndigheten har beslutat om kamerabevakning med drönare i samband med hockeymatchen mellan LHC och...
SMHI har under den senaste tiden utfärdat flera gula och orangea vädervarningar i länet...
Saab har idag tecknat ett kontrakt med Försvarets materielverk (FMV) och tagit emot en...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
3.2 ° C
3.7 °
-0.3 °
88 %
3.6kmh
0 %
lör
3 °
sön
6 °
mån
5 °
tis
6 °
ons
6 °