0.1 C
Linköping
måndag, februari 26, 2024

Kommunens halkbekämpningen och snöröjning i får stark kritik av Linköpingsborna

Den här veckan har kommunen fått mängder av samtal om platser där det är halt väglag. Kommunens fokus nu är därför att sanda på de mest kritiska platserna, som busshållplatser och liknande.

Linköpings kommun har avtal med flera entreprenörer som ska snöröja och halkbekämpa i våra bostadsområden och kringliggande gator och vägar. När det gäller trottoarer eller gångbanor i anslutning till en fastighet är det oftast fastighetsägarens ansvar. Större vägar hanteras av statens entreprenörer.

– Entreprenörerna har gjort vad de ska enligt våra avtal. Problemet är att det föll mycket snö på kort tid och sedan gick det snabbt innan det både blev slask och sedan frös till is. Vi har resurser för att hantera normala väderförhållanden, men nu gick det så fort mellan väderomslagen så att man inte hann snöröja överallt innan det frös till is, säger Carl Eriksson, driftingenjör på Linköpings kommun på kommunhemsidan.

– Det är bra att folk hör av sig, det ger oss en bättre lägesbild och vi riktar resurserna till rätt platser. Kommunen har ungefär 60 mil gator och vägar att hantera, och 30-40 mil cykelvägar. Våra entreprenörer och deras personal som jobbar med snöröjning och halkbekämpning kämpar och gör så gott de kan. Jag hoppas att folk har förståelse för att situationen nu är svårare än vanligt, menar Eriksson.

Olika vägar har olika standarder

Kommunen har verktyg för att följa upp när och var entreprenörerna har utfört sina uppdrag. Kommunen har också medarbetare som åker ut och tittar i områden hur jobbet har genomförts. Olika typer av gator och vägar har olika standarder. En genomfartsled ska till exempel snöröjas när det har fallit 3 cm snö, för en villagata gäller generellt 7 cm.

– Det är bra att folk hör av sig, det ger oss en bättre lägesbild och vi riktar resurserna till rätt platser. Kommunen har ungefär 60 mil gator och vägar att hantera, och 30-40 mil cykelvägar. Våra entreprenörer och deras personal som jobbar med snöröjning och halkbekämpning kämpar och gör så gott de kan. Jag hoppas att folk har förståelse för att situationen nu är svårare än vanligt, säger Carl Eriksson.

RELATERADE ARTIKLAR

En lugn natt trots löningshelg. Inget större ärende. Krockade med älg Klockan 22.54 en älgolycka mellan...
Polismyndigheten har beslutat om kamerabevakning med drönare i samband med hockeymatchen mellan LHC och...
SMHI har under den senaste tiden utfärdat flera gula och orangea vädervarningar i länet...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
0.1 ° C
0.3 °
-1.3 °
93 %
1.5kmh
0 %
mån
4 °
tis
6 °
ons
5 °
tor
7 °
fre
1 °