2.2 C
Linköping
måndag, februari 26, 2024

Flera fall av åldringsbrott i Linköping

Två fall av bedrägerier i Linköping mot äldre personer har kommit till polisens regionledningscentrals kännedom under tisdagen.

I båda fallen har gärningspersonen först ringt och utgett sig från att vara från ett telefonbolag. Man har sedan pratat om mobiltelefoner som någon annan ska ha beställt i den äldre personens namn.
Bedragaren har också frågat vilken bank målsägande har, varpå någon som utger sig vara från just den banken sedan ringt upp och bekräftat historien om mobiltelefonerna.

Instruktioner var lögner

Gärningspersonen har via telefonen också gett instruktioner att den äldre personen ska samla in sina smycken och lämna över dem till en väktare som kommer och hämtar upp smycken samt bankkort för att lämna in i ett bankfack. Man ska sedan få ett nytt bankkort per automatik om någon dag.

Personen som sedan hämtar upp smyckena har i förekommande fall utgett sig vara antingen väktare eller jobba för polisen och sagt att man ska låsa in föremålen i ett bankfack. Gärningspersonen har också uppgett en kod, som rösten i telefonen sagt att de skulle göra.

Lägg på luren
I samband med upphämtningen ska den drabbade också ha uppmanats att inte ringa till anhöriga och berätta vad som hänt dem.

Om någon ringer upp och påstår sig skicka ut en väktare med ärende att hämta kort och pengar eller smycken så lägg på luren och anmäl detta till polisen. Lämna inte ut varken kort, kortuppgifter, värdesaker eller kontanter.

Ytterligare ett åldringsbrott

Åtminstone ett ärende till med liknande tillvägagångssätt har kommit till polisens kännedom. Det är också i Linköpingsområdet och riktar sig mot äldre. I detta fall rör det sig om försök till bedrägeri, då gärningspersonen inte har tillskansat sig någonting.

RELATERADE ARTIKLAR

En lugn natt trots löningshelg. Inget större ärende. Krockade med älg Klockan 22.54 en älgolycka mellan...
Polismyndigheten har beslutat om kamerabevakning med drönare i samband med hockeymatchen mellan LHC och...
SMHI har under den senaste tiden utfärdat flera gula och orangea vädervarningar i länet...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
något regn
2.2 ° C
2.8 °
1.7 °
99 %
2.6kmh
75 %
mån
4 °
tis
6 °
ons
5 °
tor
6 °
fre
8 °