Vad som hände på det senaste Linköpings kommunstyrelse sammanträde igår är höjt i dunkel för allmänheten; Medborgare, väljare och journalister m.fl.
Det var endast protokollförare, ledamöter, ersättare och föredragande tjänstemän som hade förmånen att få närvara på sammanträdet.
Stängt för hur lång tid?
Med motiveringar om något slag av allmänt försämrat säkerhetsläge stängde Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande helt sonika kommunstyrelsemöte för allmänheten; “Jag har tagit ett ordförandebeslut och följer kommundirektörens rekommendation”.
Kommundirektören Paul Håkansson definierade i korthet vilket säkerhetsläge som motiverade beslutet om stängda nämndmöten; Desinformationskampanjer kring socialtjänsten och organiserad brottslighet där kriminella bland annat markerar vid domstolsförhandlingar, och enskilda hot från personer med psykisk ohälsa mot medarbetare och politiker.
Hot eller våld mot tjänstepersoner och politiker är helt oacceptabelt och ska stävjas. Vi bör minnas de kommunalråd som utsattes för våld och attentat i sina hem i början av 2000-talet. Efter dessa hot och våldsdåd förstärktes bland annat Stadshuset med vakter och trefaldiga dörrar för att skydda politiska möten från våldsamma intrång.
Hur gör domstolarna
Håkanssons jämförelse med domstolsförhandlingar är intressant eftersom domstolarna lagar efter läge och hanterar säkerheten på ett effektivt sätt med säkerhetskontroller och visitering med mera för att domstolsförhandlingar ska kunna vara offentliga. Domstolarnas hantering visar att det går att förena säkerhet med offentlig insyn även i de politiska forumen.
Vad var det som hände på sammanträdet?
Nu följer en väntan på beslutsprotokoll och ett rundringade till ledamöterna i Ks för att få reda på hur de “upplevde” sammanträdet. Förhoppningsvis använder partierna pressutskick till media som sedan kan spridas till allmänheten. När det beredande organet, Ks är avklarat är det nästan alltid helt klart med vilka beslut som kommunfullmäktige konfirmerar.
Kommunen sprider ut en del information på sin hemsida efter fullmäktigesammanträden. Men kommunens informationen är inte fullständig. Dessutom är det inte är alla medborgare som har tid att söka bland kommunala protokoll ett par veckor efter beslut.
Handlingar och dagordning finns på kommunens hemsida men vad som beslutas får vi fråga politikerna om.
Red: Se nedan ett tendentiöst urval om vilka viktiga frågor som kanske behandlades på det senaste Ks-mötet.
Utestängning skadar förtroendet
Man behöver inte vara statsvetare eller expert på yttrande o tryckfrihet för att förstå hur ingreppet i medborgarnas insyn påverkar förtroendet för det politiska systemet men en allmän utestängning på obegränsad tid bör följas upp av en översyn i hur säkerheten ska stärkas för att ta upp allmänhetens insyn i nämndmöten igen.
Vad säger partierna om nedstängning av nämndermöten?
Enligt uppgifter till LKPG.News har Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Linköpingslistan varit starkt kritiska till nedstängningen av KS – sammanträden.
– Linköpingslistan säger nej till att stänga kommunstyrelsens sammanträden för
media. Vi tog på gårdagens kommunstyrelsemöte upp förslag om att medias
representanter som har presskort ska kunna delta. I andra hand kommer vi att
föreslå att sändningar från mötet ska kunna göras, antingen med bild som idag sker
vid fullmäktiges möten eller enbart med ljud. Alltså, en livesändning som kan höras
via kommunens hemsida. Det finns anledning att ha respekt för bedömningen av det
försämrade säkerhetsläget som ligger till grund för beslut om att stänga möten. Men
det finns ingen anledning att använda detta försämrade säkerhetsläget till att
försämra den lokala demokratins funktion, säger Michael Cocozza Ks-ledamot för
Linköpingslistan.

Tendentiöst urval om vilka viktiga frågor som kanske behandlades på Ks-mötet 2023-11-14.
- Yttrande till förvaltningsrätten i mål avseende laglighetsprövning, mål nr 7097-23
- Nämndernas internbudgetar för 2024 med plan för 2025-2029
- Taxor för plan- och bygglov och nybyggnadskarta: Se artikel: https://lkpg.news/2023/11/14/miljopartiet-sager-nej-till-hojning-av-avgifter-for-bygglovshandlingar/
- Egenavgift färdtjänst
- Motion (V) – Arbetstidsförkortning för socialsekreterare, svar
– Motion (LL) – Taxan kommunala digitala handlingar, svar
- Klimatfärdplan för Linköpings kommun 2024-2030, antagande
- Nämndinitiativ (L) – Stöd till föreningsdrivna idrottsanläggningar
– Nämndinitiativ (KD) (L) – Utreda att flytta ansvaret för färdtjänsten