14 C
Linköping
onsdag, juli 24, 2024

Miljöpartiet säger nej till höjning av avgifter för bygglovshandlingar

Linköpings styrande politiker, Moderater och socialdemokrater, föreslår nu en kraftig höjning av avgifterna för att söka bygglov. Miljöpartiet anser att en höjning är orimlig och föreslår istället att bygglovsavdelningens överskott från tidigare år, i större grad bör täcka underskott under en period då byggandet har avstannat.

Den modell för bygglovstaxa som Linköping tillämpar idag innebär att bygglovsavgiften för små ärenden, som till exempel ett plank eller ett uterum, blir rimlig i förhållande till vad projektet kostar att genomföra.

Kan öka med 200 procent

Med de avgifter som Socialdemokraterna och Moderaterna nu föreslår kan bygglovsavgiften höjas med upp till 200 procent för exempelvis ett plank.

– För samma kostnad kan du bygga ett tio meter långt plank själv. Så höga bygglovsavgifter undergräver legitimiteten i systemet och riskerar att leda till att många mindre byggprojekt genomförs utan att lov söks, säger Gunnar Gustafsson, vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i ett pressmeddelande.

Bygglovsavdelningens stora överskott

Bygglovsavdelningen har under en lång rad av år genererat stora överskott till kommunen. Samtidigt så har taxor som uppfattas som rimliga av alla aktörer och en bra handläggning med korta ledtider lett till att systemet i stor utsträckning uppfattas som legitimt.

– Därför är det rimligt att en del av de tidigare upparbetade vinsterna får täcka bygglovsavdelningens underskott under en period då byggandet helt har avstannat till följd av stor ekonomisk osäkerhet, säger Maria Moraes, vice ordförande i bygg- och miljönämnden.

Exempel på olika åtgärder

ÅtgärdNy avgiftGammal avgift
Förhandsbesked 1 hus 18 900 kr8 470 kr
Eldstad4 000 kr1 452 kr
Plank/mur8 500 kr2 904 kr

RELATERADE ARTIKLAR

Skyddsjakt efter varg i nordvästra länsdelen avslutad, ingen varg har fällts. Skyddsjakten efter den...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Höga smäller i Norrköping Flera...
Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
14 ° C
14.2 °
12.8 °
94 %
1kmh
75 %
ons
21 °
tor
20 °
fre
22 °
lör
23 °
sön
19 °