-7.9 C
Linköping
onsdag, november 29, 2023

Hur hanterar kommunen allmänhetens insyn vid nedstängning av sammanträden?

Kommunstyrelsens sammanträden och övriga politiska möten, förutom kommunfullmäktige, kommer nu att stängas för allmänheten.  Kommunstyrelsen stänger ned idag, tisdag den 14 november och hur länge denna utestängning ska pågå kommuniceras inte vidare.

Tidigare i november stängde social- och omsorgsförvaltningens nämnd sina sammanträden för ökad trygghet. Desinformationskampanjer och organiserad brottslighet var perspektiv som togs i beaktande inför beslutet.

Kommundirektör Paul Håkansson lämnade därefter en rekommendation om att även kommunstyrelsen inte ska ha offentliga sammanträden med anledning av rådande säkerhetsläget. Denna rekommendation föranledde Kristina Edlund kommunstyrelsens ordförande att ta ett ordförandebeslut där hon följer kommundirektörens rekommendation och stänger Ks-mötet för allmänheten.

Håkansson informerar

Igår informerade tjänstepersonen Paul Håkansson ett antal “ledande politiker” under kommunstyrelsens ärendeberedning om säkerhetsläget och vilken påverkan det har på de politiska organen.

Allmänhetens insyn och förankring är viktigt för folkvalda politiker, myndigheter och domstolar. Domstolarna har visat att de har klarat av problemen som skapas av exempelvis gängkriminella som vill störa förhandlingarna och samtidigt kunnat hålla kvar en insyn för allmänheten.

Dags för beslut om demokratisk insyn

Idag på Ks-sammanträdet bör förtroendevalda politiker hantera frågan om allmänhets insyn i kommunens “mäktigaste forum”; Kommunstyrelsen.

– Ks är stängt idag för samtliga utom ledamöter, ersättare o föredragande tjänstpersoner enligt delegationsbeslut fattat av Kristina Edlund, svarar kommunstyrelsens Niklas Borg i ett svar till LKPG.News.

– Dagens Ks är stängt även för journalister, säger Kristina Edlund i en kommentar till LKPG.News.

Vid skolnedläggningsärendet i våras kunde allmänheten följa Barn o ungdomsnämndens sammanträde både i sammanträdeslokalen och utanför stadshuset. Inga incidenter inträffade. Foto: Tommy Pettersson

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Igår kväll begicks ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping när en man blev skjuten...
Ett barnet är i tioårsåldern Barn skadades i en trafikolycka i Norrköping under eftermiddagen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-7.9 ° C
-7.3 °
-8 °
89 %
3.1kmh
75 %
ons
-5 °
tor
-3 °
fre
-3 °
lör
-8 °
sön
-9 °