Sämre och dyrare vård med högre risk för patienterna det är vad socialdemokraterna i Regionen anser kommer att hända om det inför privat vårdval i gynekologi.
Beslutet att införa vårdval gynekologi är sedan länge taget av M, KD och L med stöd av SD och beslutet är taget helt utan konsekvensbeskrivning. Socialdemokraterna sa i början av året nej till att Region Östergötland ska införa vårdval för öppenvård gynekologi. Partiet bedömer fortfarande att inte vare sig tillgänglighet eller valfrihet kommer öka.
Vård efter behov sätts ur spel
Konsekvens- och riskanalysen av beslutet går till så långt att den tydligt beskriver att det som det moderatledda styret anser vara tillgänglighet och valfrihet snarare kommer slå tillbaka och betyda ökade köer och mindre kvinnosjukvård när flera ska tävla om att få de lättaste patienterna.
– Konsekvens- och riskanalysen ligger på hälso- och sjukvårdsnämndens bord nu. Den bekräftar, och faktiskt förstärker, de farhågor som vi socialdemokrater framförde inför beslutet i februari i år. säger Lena Micko (S), regionråd i opposition i ett pressmeddelande.
– I jakten på resurserna så kan de lätta patienterna ge snabba resultat. De sköra patienterna med stora behov får stå tillbaka. I förlängningen så betyder det att vård efter behov sätts ur spel, menar Lena Micko.
Vårdvalet finansieras med omfördelning av resurser
I förslaget till beslut framgår det tydligt att vårdvalet ska finansieras med omfördelning av medel från regionens egen kvinnosjukvård. Planen är alltså att de 37 miljoner som står till förfogande ska räcka till vinster i privata sjukvårdsbolag också. Redan idag så har kvinnoklinikerna ett beräknat underskott om cirka 30 miljoner på helårsbasis.
– Att lägga till ett antal privata aktörer till detta blir självklart en omöjlig ekvation. Regionens kvinnokliniker kommer dräneras på kompetens och resurser. M, KD, L med stöd av SD fattar ett ideologiskt drivet beslut som kommer öka kostnaderna för kvinnosjukvården. Det står också i konsekvens- och riskanalysen. Vi socialdemokrater finner detta djupt oansvarigt, rent av provocerande, i en tid när ekonomin i regionen redan är i fritt fall, säger Lena Micko.