15.7 C
Linköping
söndag, juli 21, 2024

Nytt beslut om utökat anställningsstopp i Region Östergötland

Idag fattade hälso- och sjukvårdens samverkansgrupp beslut om utökat anställningsstopp gällande samtliga personalkategorier i hälso- och sjukvården.

Beslutet om utökat anställningsstopp i alla personalkategorier har fattats efter förhandling med de fackliga organisationerna. Anställningsstoppet gäller från den 1 november. Bakgrunden är regionens mycket ansträngda ekonomiska situation med stora underskott i hälso- och sjukvården.

Underskott på över 1,6 miljarder

Prognosen i senaste delårsrapporten för regionen pekar mot ett underskott på över 1,6 miljarder kronor för 2023 om inget görs. Av detta står hälso- och sjukvården för 1,1 miljarder. Före sommaren infördes anställningsstopp för administrativ personal inom Hälso- och sjukvårdens stab och Regionledningskontoret. En pågående översyn och anpassning av den administrativa organisationen ska ge 100 tjänster färre.

Reducera kostnaderna med 600 miljoner

Hälso- och sjukvården har fått i uppdrag att reducera kostnaderna för personal och bemanning med minst 6 procent, vilket i nuläget motsvarar cirka 600 miljoner kronor. Där ingår hyrkostnader, övertid, liksom lönekostnader för hälso- och sjukvårdens egen personal.

– Vi är medvetna om att det utökade anställningsstoppet i hälso- och sjukvården kommer att få konsekvenser för verksamheten, men det ekonomiska läget kräver att vi genomför omfattande åtgärder, säger vårddirektör Jessica Frisk på Regionens hemsida.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län under natten. Inga allvarliga händelser...
Polisen har hanterat ett 80-tal ärenden i Östergötlands län. Man gripen för misshandel Strax efter 20:00...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
15.7 ° C
16 °
13.7 °
90 %
1kmh
100 %
sön
26 °
mån
25 °
tis
23 °
ons
24 °
tor
19 °