18.2 C
Linköping
torsdag, juli 25, 2024

Brasserigruppens restauranger får behålla serveringstillstånden

Brasserigruppens restauranger i Stockholm får behålla sina serveringstillstånd men tilldelas varning i enlighet med alkohollagen.

Kammarrätten har beslutat att restaurangerna Pas Dart AB, Kungsholmen & Pontonen AB, Restaurang Prinsen i Stockholm AB och East 4 AB ska tilldelas varning enligt alkohollagen.

Följde inte associationsrättsliga regelverk

Den 15 juni 2022 återkallade Stockholms stad restaurangbolagens tillstånd att servera alkohol. Restaurangbolagen ingår i koncernen Brasserigruppen (BG AB). Som skäl för besluten angav staden att restaurangbolagen och dess företrädare vid upprepade tillfällen hade brutit mot alkohollagens bestämmelser, underlåtit att följa associationsrättsliga regelverk samt underlåtit att fullgöra sina förpliktelser gentemot det allmänna på ett sätt som gör att ingen annan åtgärd än återkallelse kan komma i fråga.

Överklagade gånger två

Restaurangerna överklagade till Förvaltningsrätten i Stockholm som bedömde att staden genom sin utredning inte visat att det fanns tillräckligt stöd för att återkalla restaurangernas serveringstillstånd på grund av ekonomisk olämplighet.

Staden överklagade förvaltningsrättens dom till kammarrätten som nu har beslutat att meddela restaurangerna en varning.

– Kammarrätten gör i många delar samma bedömning som förvaltningsrätten. Men i några delar anser kammarrätten, till skillnad från förvaltningsrätten, att bolagen gjort sig skyldiga till misskötsamhet och i andra delar ser kammarrätten allvarligare på misskötsamheten än vad förvaltningsrätten gjort. Vi har kommit fram till att misskötsamheten är allvarlig, men att den vid en samlad bedömning inte är så allvarlig att serveringstillstånden ska återkallas, utan att varning är tillräckligt, säger Åke Kärnell kammarrättsråd i en presskommentar.

En ledamot är skiljaktig när det gäller bedömningen av misskötsamhet i tillståndshavarnas närstående bolag och vid valet av ingripande och anser att serveringstillstånden ska återkallas.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hanterat ett 60-tal ärenden i Östergötlands län. Larm inkommer 03:10 om en brinnande...
Linköping FC värvar isländsk U23-spelare, Maria Ólafsdóttir Grós. När hon nu ansluter till...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga grova våldsbrott har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
18.2 ° C
20 °
17.2 °
84 %
4.6kmh
75 %
tor
22 °
fre
24 °
lör
20 °
sön
22 °
mån
22 °