2.2 C
Linköping
måndag, februari 26, 2024

DEBATT OM: Förändringar i asylfrågan och anmälningsplikten

  Almina

Jag har funderat ett tag på om jag ska skriva några ord om alla förändringar i asylfrågan i Sverige. Jag är milt uttryckt chockad över dessa förändringar.

Först började allt med den så kallade “anmälningsskyldigheten”. Det tog mig ganska lång tid att smälta det ordet. Det är uppenbart att svenska politiker absolut inte har någon aning om vad det udda uttrycket innebär.

“Oerövrad” stad

För några dagar sedan såg jag en gammal film från andra världskriget i före detta Jugoslavien som heter “Oerövrad stad“. Händelsen är inspelad i Zagreb (Kroatien) innan och under andra världskriget. Ustasharörelsen hade makten före och under andra världskriget och hade ett nära samarbete med både tyska och italienska fascister. Deras fruktansvärda makt visade sig mest i kravet på medborgarnas rapporteringsplikt för alla dem som var emot deras makt. Kravet för rapportering var riktad mot kommunister som kämpade mot fascismen. Fascister har ingen religion, ingen nation, ingen heder, ingen empati.

Samma visa

Samma scenario visades under kriget på 1990-talet. Vet svenska politiker och de som försöker införa anmälningsplikt vem som mest begick folkmord i Bosnien? Grannar! Häromdagen lyssnade jag på ett vittnesmål i Haag, där en bosnier berättade hur hans bästa vän och granne, en serb, manen som också var gudfar till hans första barn, kom hem till honom och dödade hela hans familj.

Leker med elden

Maria Malmer Stenergard och den regering hon sitter i leker med elden. Om Stenergard inte vet vad som hände under andra världskriget i Europa, eller kriget i fd Jugoslavien, så har hon förhoppningsvis läst historien om vad som hände i Tyskland från 1939 och framåt, och skyldigheten att rapportera alla judar eller de som gömde judar.

När regeringen tillsammans med SD vill bygga en flyktingläger, är ett annat ämne som visar att man absolut inte är pålästa. Australien är ett farligt exempel. Sedan 2013 har samtliga som anländer landets stränder i båt utan visum för alltid förlorat sin rätt till inträde. De som försökte ta sig till Australien för att söka asyl släpps inte in i landet. Istället interneras asylsökande i läger i världens oberoende republik; Nauru, eller på ön Manus i Papua Nya Guinea. Över det senaste dryga decenniet har departementet för ”immigration och mångkultur” ändrat namn till ”immigration och gränskontroll”. Båtar stoppas och skickas tillbaka till Indonesien eller till flyktingläger på avlägsna öar. De som får flyktingstatus omplaceras i tredje land. FN och Amnesty kritiserar politiken som inhuman. Tyvärr, taktiken inspirerar europeiska politiker.  Andra kallar det grymt, kolonialt, och en fara för mänskliga rättigheter över hela världen.

I slutet av 2021, stängdes lägren efter att FN och människorättsorganisationer kritiserat lägren och krävt att de ska stängas, Läkare utan gränser kritiserade för den “kollapsande hälsosituationen”.

Regeringen har gått för långt

De styrande i Sverige har gått för långt när man gav en före detta SD-tjänsteman i uppdrag att utreda rätten till asyl. M och SD vill tillsammans ändra utlänningslagen på så sätt att permanenta uppehållstillstånd inte längre ska kunna beviljas, och de som redan har uppehållstillstånd ska kunna bli av med det. Sverige kommer att erbjuda pengar, för att folk med permanent uppehållstillstånd ska återvända till hemlandet, mitt under krig, eller efter kriget. Regeringen anser att folk som har etablerats i Sverige, ska tillbaka.

Ärligt talat jag mår illa, av så mycket hat inom dagens asylpolitik. 

Krig, klimatförändring och ekonomiska klyftor driver fler från sina hem än någonsin förr. Samtidigt blir det allt svårare att finna en säker fristad. Europa skriver avtal med grannländer för att stoppa migrationen. Varför försvinner humanismen, medmänsklighet, hjälpsamheten

Krig är en plats där människor som inte känner varandra och inte hatar varandra, dödar varandra på grund av beslut av politruker och militärer som känner varandra och hatar varandra, men inte dör i kriget.

Vi har krig i Europa, krig mellan Ukraina och Ryssland. Förra veckan kriget strtade en konflik mellan Israel och Hamaz (Palestina).

Vad kommer härnäst?

Jag är ingen pessimist, men det som händer i världen är mycket oroande. Sverige vill inte ta emot nya flyktingar eftersom SD och regeringen tydeligen anser att alla flyktingar är potentiella terrorister.  Dagens svenska asylpolitik är rasistisk, fördömande, respektlös för mänskliga rättigheter.      

Missförstå mig inte, jag säger inte att alla som ansöker om uppehållstillstånd ska få det, jag säger att mänskliga rättigheter ska respekteras, att familjer inte ska skiljas åt, att myndigheterna måste se till barnets bästa. Människor som flyr från kriget måste få hjälp, Anställda personer på myndigheterna som gör utredningar måste vara kompetenta, kunna lagen och inte fatta egna politiska beslut. Det handlar om människor, inte saker. Det handlar om människor som befinner sig i en utsatt positioner.

                                                                                       Almina

RELATERADE ARTIKLAR

En lugn natt trots löningshelg. Inget större ärende. Krockade med älg Klockan 22.54 en älgolycka mellan...
Polismyndigheten har beslutat om kamerabevakning med drönare i samband med hockeymatchen mellan LHC och...
SMHI har under den senaste tiden utfärdat flera gula och orangea vädervarningar i länet...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
något regn
2.2 ° C
2.8 °
1.7 °
99 %
2.6kmh
75 %
mån
4 °
tis
6 °
ons
5 °
tor
6 °
fre
8 °