-7.5 C
Linköping
tisdag, november 28, 2023

Prishöjningar på 14 procent för vatten och avlopp

Från årsskiftet kommer det prishöjningar på hela nio procent för Linköpings avfalls-, vatten- och avloppstjänster. För ett villahushåll motsvarar justeringen av taxorna i genomsnitt en höjning med cirka 16 kronor per månad för avfallstjänster och 70 kronor per månad för vatten- och avloppstjänster.

Det är det helägda kommunala bolaget Tekniska verken som nu föreslår en höjning av taxan för beslut i kommunfullmäktige. Taxan för vatten- och avloppstjänster som redan beslutats kommer att justeras med 14 procent.

– Vi har fortsatt fokus på att utveckla verksamheten för att öka återvinningen och minska avfallsmängderna, säger Liselott Myrbråten, affärsområdeschef på Tekniska verken i Linköping i ett pressmeddelande.

Tar ansvar för insamling av förpackningar

Från och med nästkommande år kommer bolaget att ta över ansvaret för insamlingen av förpackningar från flerbostadshus och återvinningsstationer. Samtidigt fortsätter arbetet med förberedelser för att införa fastighetsnära insamling av förpackningar till alla hushåll senast 2027.

Står inför stora investeringar

Underhåll och förbättringar av ledningsnäten är en viktig förutsättning för en trygg försörjning nu och i framtiden. Förutom inflation är stigande räntor den främsta orsaken till att Tekniska verken måste höja taxan för vatten- och avloppstjänster i kommunen.

– Det har blivit dyrare att renovera ledningar. Vi ser ökade kostnader för material- och bränsle när vi ska bygga ut och utöka vatten- och avloppsnäten och dessutom står vi inför stora investeringar för att möta höjda lagkrav inom miljö, beredskap och säkerhet, menar Myrbråten.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Igår kväll begicks ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping när en man blev...
Ett barnet är i tioårsåldern Barn skadades i en trafikolycka i Norrköping under eftermiddagen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-7.5 ° C
-6.3 °
-8 °
87 %
6.2kmh
75 %
tis
-6 °
ons
-2 °
tor
-2 °
fre
-5 °
lör
-6 °