-7.5 C
Linköping
tisdag, november 28, 2023

Pilotprojekt om språkkrav inom förskolan startar i höst

Nu i höst inleder Linköpings kommun pilotprojekt kring det kontroversiella språkkravet på anställda i förskolan och omsorgen. Det är Linköpings politiska styre vill införa språkkrav för medarbetare inom skola, förskola och fritidsverksamhet, samt inom omsorgen.

Pilotprojekt införs i områdena Berga/Ekkällan och Berga/Vimanshäll och syftet är att höja språkkompetensen hos befintlig personal genom att bedöma språknivån med möjlighet att läsa upp svenska språket på arbetstid om behov finns.

– Det är bra att ha medarbetare med olika bakgrund och erfarenheter, men vi måste samtidigt säkerställa att alla inom skolan och förskolan har tillräckligt hög nivå i svenska språket. – Det här pilotprojektet blir ett första steg för att komma tillrätta med språkbrister bland personalen. Vi kommer återkomma med fler åtgärder framöver, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden i ett pressuttalande.

Pengarna till pilotprojektet finns avsatta i S-M-styrets budget för Linköpings kommun 2024.

Hur:
Pilotprojektet kommer att utformas på så sätt att chef och medarbetare tillsammans kartlägger om det finns brister i medarbetarens språkkunskaper. I så fall görs en språkbedömning av en person på vuxenutbildningen. Med språkbedömningen som grund kommer medarbetaren få läsa upp sina svenskkunskaper på arbetstid. En vikarie sätts in medan medarbetaren studerar.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Igår kväll begicks ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping när en man blev...
Ett barnet är i tioårsåldern Barn skadades i en trafikolycka i Norrköping under eftermiddagen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-7.5 ° C
-6.3 °
-8 °
87 %
6.2kmh
75 %
tis
-6 °
ons
-2 °
tor
-2 °
fre
-5 °
lör
-6 °