18.2 C
Linköping
torsdag, juli 25, 2024

Ojämlika villkor på Östergötlands kommunala arbetsplatser – Linköping har störst skillnader

Det finns tydligt ojämställda arbetsvillkor i länets kommuner och region, enligt rapporten: Rapporten är ett initiativ från 16 Länsstyrelser som omfattar resultat från 224 kommuner och 16 regioner.

I samtliga kommuner i Östergötland är det fler medarbetare per chef i de kvinnodominerade yrkeskategorierna än i de mansdominerade. Allra störst är skillnaderna i Linköping, Vadstena och Ydre kommun. Samtliga kommuner i länet anger fler än 20 medarbetare per chef i de kvinnodominerade yrkesgrupperna, vanligtvis mellan 30-40 och i några fall ännu fler. Enbart i Finspång och Motala anges antalet medarbetare per chef vara fler än 20 i de mansdominerade yrkesgrupperna.

Inga bra förutsättningar
I mansdominerande yrken har en chef oftast färre än 20 medarbetare medan en chef i kvinnodominerande yrken många gånger ansvarar för 30-40 medarbetare, och i några fall till och med fler.

– Rapporten visar att det är betydligt fler anställda per chef i kvinnodominerade yrken; oavsett storlek på kommun. Man kan ju fundera över hur bra förutsättningar man ges som chef för ett större antal medarbetare och hur det påverkar de anställdas villkor och arbetsmiljö. Inom kvinnodominerade grupper återfinns många välfärdsyrken där vi redan nu ser utmaningar exempelvis gällande rekrytering, säger Jenny Gleisner, jämställdhetsutvecklare vid Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Tio olika villkor

Syftet med rapporten är att synliggöra lokala och strukturella skillnader i arbetsvillkor och att den ska utgöra underlag för det fortsatta arbetet för ekonomisk jämställdhet i kommuner och regioner. Rapporten jämför tio olika villkor: till exempel sjukfrånvaro, deltidsarbete, medarbetare per chef, möjlighet till flextid och delade turer. Stress, arbetstrivsel och arbetstid är exempel på faktorer som forskning visar påverkar ekonomin och hälsan.

I rapporten kan några generella slutsatser dras:

  • Deltid är vanligare i de kvinnodominerade yrkesgrupperna, vilket får direkta konsekvenser för den ekonomiska jämställdheten och fördelningen av det obetalda hem- och omsorgsarbetet.
  • Sjukfrånvaron är högre i kvinnodominerade yrkesgrupper, vilket enligt rapporten indikerar bristande jämställdhet både gällande arbetsmiljö och det obetalda hem- och omsorgsarbetet.
  • Antalet medarbetare per chef är signifikant högre i de kvinnodominerade yrkesgrupperna samtidigt som de kvinnodominerade yrkena oftare innebär arbete med människor, vilket är mer komplext. Det gör det svårare att prioritera bort arbetsuppgifter, vilket borde kräva ett närmre ledarskap för att motverka stress och ohälsa.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hanterat ett 60-tal ärenden i Östergötlands län. Larm inkommer 03:10 om en brinnande...
Linköping FC värvar isländsk U23-spelare, Maria Ólafsdóttir Grós. När hon nu ansluter till...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga grova våldsbrott har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
18.2 ° C
20 °
17.2 °
84 %
4.6kmh
75 %
tor
22 °
fre
24 °
lör
20 °
sön
22 °
mån
22 °