18.2 C
Linköping
torsdag, juli 25, 2024

Kalmar och Östergötland överens om Stångådals- och Tjustbanans betydelse för regionen

Stångådals- och Tjustbanan spelar en viktig roll för den regionala utvecklingen. Därför gör Region Östergötland och Region Kalmar län en gemensam skrivelse till Trafikverket om prioriterade åtgärder för att rusta upp järnvägssträckan.

I samband med det fick Trafikverket i uppdrag att göra olika utredningar och en av dem handlar om Stångådals- och Tjustbanans funktion för regional utveckling. Stångådalsbanan sträcker sig från Linköping till Kalmar. Vid Bjärka-Säby delar sig banan mot Västervik, den del som kallas Tjustbanan.

Gemensam skrivelse
Region Östergötland och Region Kalmar län har både var och en för sig och tillsammans tidigare påpekat järnvägssträckans betydelse för regional utveckling. Nu gör de två regionerna en gemensam skrivelse till Trafikverket där de presenterar sin syn på behoven av och prioritering av åtgärder längs sträckan.
– Jag är oerhört glad att våra båda regioner enats om en gemensam skrivelse där vi pekar på vikten av upprustning och utveckling av Tjust- och Stångådalsbanorna. De har stor betydelse för den regionala pendlingen inom och mellan våra båda län, säger Jan Owe-Larsson (M), regionråd och ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden i ett pressmeddelande.

Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd fattade beslut under torsdagen om den gemensamma skrivelsen.

Ur den gemensamma skrivelsen:

Regionerna vill betona järnvägens betydelse för att binda samman framför allt stråket Kalmar-Linköping, men även stråket Västervik-Linköping, och därigenom också skapa förutsättningar för regionintegrering inom länen och regionförstoring samt tillgänglighet till och från Stockholm och övriga landet.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hanterat ett 60-tal ärenden i Östergötlands län. Larm inkommer 03:10 om en brinnande...
Linköping FC värvar isländsk U23-spelare, Maria Ólafsdóttir Grós. När hon nu ansluter till...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga grova våldsbrott har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
18.2 ° C
20 °
17.2 °
84 %
4.6kmh
75 %
tor
22 °
fre
24 °
lör
20 °
sön
22 °
mån
22 °