-0.7 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Ny huvudtränare på plats för Linköpings FC

Anders Jacobson blir ny huvudtränare för Linköping FC från och med 1 augusti 2023. Avtalet är skrivet säsongen ut till att börja med.

Linköping FC är mycket glada över att få tillbaka Anders Jacobson som under åren 2013-2016 var assisterande tränare till Martin Sjögren innan duon i början av 2017 tog över Norges damlandslag.

– Jag är väl bekant med klubben, och det känns otroligt hedrande att få möjligheten att återvända och leda Linköping. Jag har följt laget sedan vi lämnade och tycker att den framtida inriktning som påbörjats känns väldigt stimulerande, säger Anders Jacobson i ett pressmeddelande.

Allsvensk start de 26 augusti

Den damallsvenska återstarten för Linköping är den 26 augusti då klubben spelar mot IF Brommapojkarna borta i en match som är flyttad på grund av höstens kvalspel till UEFA Women’s Champions League.

Det blir alltså raka spåret in i den absoluta hetluften för den nye tränaren också som ser fram emot att ta sig an utmaningen att ge den engelska tabelltrean från 2022/23 års säsong, Arsenal FC, en riktig match på Bilbörsen Arena den 6 september.

– Att vara en del i UEFA Women’s Champions League strävar alla efter då det är Europas bästa klubblagsturnering. Det är endast de bästa som deltar och där vill vi också vara, nu men också i framtiden. Extra kul att Linköping står som värd för kvalspelet så att vi får fortsätta att bjuda hemmapubliken på spännande upplevelser. Jag hoppas att vi fyller läktarna på Bilbörsen Arena!, säger Anders Jacobson.

Tränade unga talanger

Den förra sejouren i klubben Jakobson var framgångsrik och tydligt inriktad på utveckling av både sättet att spela fotboll på samt av unga talanger av spelare som då var Magdalena Eriksson, Jonna Andersson, Stina Blackstenius, Jessica Samuelsson och danska storstjärnan Pernille Harder för att nämna några.

Mellan åren 2013 och 2016 hamnade Linköping FC på platserna 3, 4, 4 för att slutligen nå ett SM-guld (2016) och man vann även Svenska cupen två gånger 2014 samt 2015.

Linköping FC återfinns på en andraplats i tabellen efter en väl genomförd vårsäsong. Den 26 augusti drar damallsvenskan igång igen och den 1 september möter klubben BK Häcken FF på Bilbörsen arena. Foto: Tommy Pettersson

Assisterade Martin Sjögren i Norge

Efter tiden i Linköping FC har Anders fortsatt att arbeta tillsammans med Martin Sjögren med Norges landslag. Anders var assisterande förbundskapten till Sjögren och tillsammans har duon lett ett stjärnspäckat Norge under två EM-slutspel (2017 och 2022) samt ett VM (2019).

Anders lämnade sitt uppdrag som assisterande förbundskapten för Norge efter förra sommaren EM-slutspel och har sedan dess arbetat som idrottskonsulent på Riksidrottsförbundets studieförbund SISU som föreningsutvecklare. Ett uppdrag han nu alltså avslutar till förmån för tränaruppdraget i Linköping när Andrée Jeglertz slutar.

– Jag vill ge en eloge till Andrée för det arbete han har gjort i klubben. Det känns som att han lämnar efter sig en spelartrupp med stort driv och jag kommer att komma in med ambitionen att hjälpa dem fortsätta utvecklas framåt. Jag har fått ett mycket positivt intryck av ledningen i föreningen idag, och det känns som att vi är på rätt väg. Nu önskar jag, spelarna och ledarna en välbehövlig ledighet. Sen fortsätter vi resan tillsammans. Jag ser fram emot att få komma igång och jobba med alla, säger Anders Jacobson.

RELATERADE ARTIKLAR

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i veckan att avgifter för viss vaccination mot covid-19. Den 1...
Regeringen har idag utsett Juno Blom till ny barnombudsman och samtidigt chef för Barnombudsmannen. Juno...
Hele 84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.7 ° C
-0 °
-1 °
96 %
5.7kmh
100 %
fre
7 °
lör
6 °
sön
6 °
mån
6 °
tis
5 °