13.4 C
Linköping
söndag, maj 26, 2024

Fällande dom för mannen som knivhögg polisanställd i Norrköping

Tingsrätten i Norrköping dömde gärningsmannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning samt att betala skadestånd till två poliser om sammanlagt drygt 450 000 kr.

Den 27 februari i år blev en polisanställd attackerad och knivhuggen när han lämnade polishuset efter arbetsdagens slut. Skadorna som han ådrog sig i attacken var allvarliga och krävde operation och sjukhusvård.

Mannen avväpnades

Kollegor var snabbt på plats och kunde avväpna och gripa den misstänkte gärningsmannen. I samband med ingripandet blev man tvungen att skjuta den misstänkte i benet. Det stod tidigt klart i utredningen att gärningsmannen hade agerat på egen hand och att det handlade om en isolerad händelse. Direkt efter händelsen förstärktes säkerheten omkring polishuset samtidigt som krisstöd upprättades för berörda medarbetare.

– Den som begår våld mot våra polisanställda ger sig inte bara på den enskilda medarbetaren, det är ett angrepp mot vårt demokratiska samhälle. Det kan vi aldrig acceptera och därför känns det väldigt bra att gärningspersonen nu har fällts i tingsrätten, säger Malena Grann, regionpolischef i ett pressmeddelande.

Säkerheten för medarbetare

Arbetet med säkerheten kring polishus är ständigt pågående men har intensifierats efter den aktuella händelsen.

– Det är fruktansvärt att en sådan händelse ska inträffa. Säkerheten för våra medarbetare är av största vikt och vi vidtar kontinuerligt åtgärder för att stärka skyddet kring polishusen säger Stefan Gunnarsson, tillförordnad säkerhetschef polisregion Öst.

Den rättspsykiatriska utredningen som redovisades vid den återupptagna huvudförhandlingen i Tingsrätten visade att gärningsmannen lider av en allvarlig psykisk störning och är i behov av vård. Gärningsmannen dömdes av Tingsrätten för försök till mord i två fall samt grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Påföljden för brotten blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning samt ett skadestånd.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det rör sig bland annat...
Polisens regionledningscentral har hanterat ett 80-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser eller...
Socialdemokraterna och Moderaterna ska under mandatperioden prioritera ökad trygghet och minskad kriminalitet. Detta innefattar...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
13.4 ° C
14.2 °
10.7 °
94 %
1.5kmh
7 %
sön
25 °
mån
25 °
tis
23 °
ons
18 °
tor
15 °