3.6 C
Linköping
måndag, april 15, 2024

Håll koll på algblomning i Östersjön

Lagom till sommarledigheten brukar algblomningen sätta fart och sprida sig i Egentliga Östersjön, den del av Östersjön som sträcker sig från Ålands hav till de danska sunden.

Länsstyrelsens informationscentral för Egentliga Östersjön uppdaterar om algläget flera gånger i veckan och ger råd om vad du ska tänka på vid kontakt med vatten i samband med algblomning.

Cyanobakterier istället för alger

Det som benämns som algblomning är inte alger, utan cyanobakterier. När cyanobakterier förekommer blir vattnet ofta grumligt och går mot en grön, blågrön eller gulaktig färg. Längs med stränderna och i vikarna syns ofta stora sjok av så kallade cyanobakteriemattor.

– Förekomst och utbredning av cyanobakterier kan snabbt förändras beroende på väder och vind. Precis som vi människor gillar cyanobakterierna varma och lugna vatten, vilket gör att vi ofta stöter på dem där vi själva vill njuta av exempelvis bad och båtåkning, säger Emelie Lundqvist på Informationscentralen för Egentliga Östersjön i ett pressmeddelande.

Barn och hundar är utsatta

En del av de arter av cyanobakterier som förekommer i Östersjön producerar levertoxiner, vilka kan utgöra en hälsorisk för människor och djur. Men om algblomningen är giftig eller inte kan vara svårt att avgöra med blotta ögat. En tumregel är dock att undvika kontakt med vatten, som bad och matlagning, när färgen är grön, blågrön eller gulaktig. Det är särskilt viktigt för barn och hundar eftersom de löper större risk att få i sig vatten när de badar och med sin mindre kroppsmassa riskerar att drabbas värre av toxinerna, alltså gifterna.

Läs rapporterna

Informationscentralen rapporterar om händelser i Egentliga Östersjön året runt, till exempel omfattande sjukdom eller död av djur som fåglar, fiskar och sälar. Under sommarmånaderna är rapporterna tätare med anledning av det stora intresset för algblomning. För att kunna leverera aktuella rapporter har Informationscentralen för Egentliga Östersjön tät kontakt med SMHI, som dagligen tolkar satellitbilder, och institutionen för ekologi, miljö och botanik på Stockholms universitet som tar regelbundna vattenprover.

RELATERADE ARTIKLAR

Klockan 20:00 larmades polis, räddningstjänst och ambulans till stadsdelen Navestad i Norrköping efter samtal...
Över hundra anmälningar har inkommit till polisen angående skadegörelse på bilar i området Lagerlunden...
Klockan 03:46 inkommer ett larm till polisen om att det iakttagits någon form av...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
3.6 ° C
4 °
2.7 °
75 %
4.1kmh
0 %
mån
10 °
tis
6 °
ons
9 °
tor
4 °
fre
7 °