-0.7 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Arbetet mot narkotika behöver stärkas – Ny länsstyrelserapport

Det finns en oro kring narkotikasituationen i krogmiljön i Östergötland. Det visar den kartläggning som har tagits fram på uppdrag av sju länsstyrelser i samverkan med länens kommuner, polisen och krögare.

En majoritet av de kroganställda har sett narkotikapåverkade gäster på krogen det senaste året och användningen har en negativ inverkan på både arbetsmiljö och trygghet.

Ny lag 1 juli 2023

– Den 1 juli 2023 träder lagen om kommuners brottsförebyggande ansvar i kraft, rapportens resultat blir en viktig del i arbetet för att uppfylla de nya kraven. Vi arbetar vidare mot narkotika i krogmiljö inom den länsövergripande samverkan Östergötland tillsammans mot brott, där vi har en arbetsgrupp för situationell narkotikaprevention med kommuner, polis och andra relevanta aktörer, säger Sara Nielsen, brottsförebyggande samordnare på Länsstyrelsen Östergötland.

Kartläggning av narkotika

Narkotika orsakar stora hälsoproblem och förekommer frekvent i nöjeslivet, inklusive i krogmiljön. Länsstyrelserna i Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Värmland, Västmanland, Örebro och Östergötland har anlitat kompetenscentrumet STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) som under 2022 genomförde en kartläggning av narkotika i krogmiljön.

– Det finns en vilja att arbeta förebyggande mot narkotika i krogmiljö. För att minska narkotika på krogen lyfter krogpersonalen bland annat vikten av kompetenshöjning, förbättrad samverkan, ökad kontroll och policyarbete. Det är till exempel viktigt att tydliggöra krogens drogpolicy både mot personal och gäster, säger Viveca Andersson, samordnare ANDTS på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Den här studien är viktig ur flera perspektiv. Inte minst eftersom den inkluderar både stora och små kommuner. I det förebyggande arbetet är det viktigt att synliggöra vilka värderingar och kunskaper som finns och hur tillgängligheten och användningen av narkotika i krogmiljön ser ut.

RELATERADE ARTIKLAR

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i veckan att avgifter för viss vaccination mot covid-19. Den 1...
Regeringen har idag utsett Juno Blom till ny barnombudsman och samtidigt chef för Barnombudsmannen. Juno...
Hele 84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.7 ° C
-0 °
-1 °
96 %
5.7kmh
100 %
fre
7 °
lör
6 °
sön
6 °
mån
6 °
tis
5 °