-0.7 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Tekniska verken investerar 330 miljoner kronor för att säkra elnätet

Under 2023 investerar Tekniska verken över 330 miljoner kronor i elnätet fördelat i Linköping 235 miljoner, i Katrineholm 67 miljoner och i Mjölby 29 miljoner. Investeringen är till för att säkra en stabil elförsörjning för framtida behov av el.

Satsningen handlar bland annat om ökad kapacitet för att möta efterfrågan på solelsproduktion och snabbladdning av elfordon, förbättrade besiktningsmöjligheter och vädersäkring av elledningar.
– I och med att samhället blir mer beroende av el ställs allt högre krav på att elnätet är säkrat mot både väder och vind. Vi har ett stort ansvar att också klara tillväxten med en ökad användning. Genom att kontinuerligt bygga ut, utveckla och förstärka våra elnät kan vi svara upp mot de växande behoven och samtidigt bibehålla vår höga leveranssäkerhet, säger Jesper Svensson, vd Tekniska verken Nät AB i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Energianvändningen i landet förväntas fördubblas inom de närmaste 20 åren och utvecklingen inom området går väldigt fort. I grunden handlar det om att stötta omställningen till mer förnybar el och samtidigt kunna förse alla med den el och effekt som behövs även i framtiden. De resurser som Tekniska verken lägger på detta är väl investerade pengar som kommer att säkra leveranskvaliteten till våra kunder och samtidigt möjliggöra etableringar och fortsatt samhällsutveckling i vår region.

Under 2023 investerar Tekniska verken cirka 235 miljoner kronor i elnätet i Linköping:

  • cirka 47 miljoner kronor att investeras för att förstärka elnätet i Linköping. Det handlar bland annat om att öka kapaciteten i Linköping för snabbladdning av elfordon.
  • cirka 6 miljoner kronor att investeras för att bygga om gamla ledningar i Vidingsjöområdet för att skapa utrymme för bland annat solcellsanläggningar.
  • vi fortsätta förstärka elnätet i Ljungsbro. Med hjälp av en ny och större mottagningsstation kommer kapaciteten i området att öka. Det förbättrar driftsäkerheten och gör det möjligt för fler kunder att ansluta sig till elnätet.
  • vi förstärka elnätet mellan Slaka och Nykil. I samma område kommer vi också gräva ner de luftburna ledningarna för att minska väderrelaterade strömavbrott.

RELATERADE ARTIKLAR

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i veckan att avgifter för viss vaccination mot covid-19. Den 1...
Regeringen har idag utsett Juno Blom till ny barnombudsman och samtidigt chef för Barnombudsmannen. Juno...
Hele 84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.7 ° C
-0 °
-1 °
96 %
5.7kmh
100 %
fre
7 °
lör
6 °
sön
6 °
mån
6 °
tis
5 °