18.9 C
Linköping
torsdag, september 21, 2023

Krönika: Macchiarini döms i Hovrätten

Macchiarini döms i Hovrätten Arne Grip rättssociolog KISA

Bosse Lindquist visade i SVT hur kirurgen Paolo Macchiarini värvades till Karolinska och fick utföra experiment på levande människor. Solna tingsrätt dömde honom för vållande av kroppsskada på en patient. Men friade i två andra fall med dödlig utgång.

TR-domen var ett steg i rätt riktning. Ansvaret gällde i ett fall. Den som sövs försätts i vanmäktigt tillstånd. Hovrättens dom på 2,5 års fängelse visar att ingen får utsättas för experiment med dödlig utgång.

Nödläge avvisades

Tingsrätten hänvisade till ett nödläge, som medger undantag från gällande lag. Den medicinska frågan om nödhjälp, vitalis-indikation, avvisades av Hovrätten. Ingen av parterna åberopade detta.

Tingsrätten gjorde en juridisk tolkning i en medicinsk fråga. Att stamceller inte kan fästa vid syntetiskt material är enligt professor Lars Hamberger väl känt. Ansökningar om tillstånd för djurförsök skulle fått nej.

Lag som upphäver alla lagar

En landsman till den italienske kirurgen, filosofen Giorgio Agamben, skrev om Adolf Hitler i ”Undantagstillståndet” Site förlag 2003. Han införde en lag som upphävde alla andra lagar. En noggrann jurist sade då, att den lagen även skulle upphäva sig själv. Och blev omhändertagen.

Struprör av plast har nu prövats juridiskt. Tre patienter har dött. Det är straffbart att sätta in plaströr i halsen på folk. Frågan om struprör ligger utanför rättens kompetens. Den ska besvaras av vetenskap, medicinsk expertis och granskande myndigheter.

Macchiarini höll i kniven

Ansvaret för implantatet struprör ligger på den som bokar lokal och ger tillstånd till operation i sjukhusets lokaler. Det medicinska ansvaret för experiment på människor vilar på Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset. Det politiska ansvaret på regionens styrelse, under straffansvar för ordföranden. De anhöriga ska ha skadestånd.

Vi hade en TR-dom, att det var straffbart att sätta in struprör av plast på en levande människa, men tillåtet på två andra. Den strider mot principen om likabehandling. Domar ska vila på lag, inte på undantag. Hovrätten har återställt rättsordningen.

Rättegångsfel och domvilla är grund för att undanröja TR-dom. ”Nödhjälp” dömdes bort. Macchiarini fälldes som ensam gärningsman. Ser fram mot ett överklagande. HD ska pröva det politiska ansvaret. Vem gav tillstånd att operera och beordra personal att assistera? Vad säger Arbetsmiljöverket?

Arne Grip rättssociolog KISA

Lkpg.News
Lkpg.Newshttps://lkpg.news
Lokala nyheter från Linköping med omnejd.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har hanterat ett 75-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser...
Nu i höst inleder Linköpings kommun pilotprojekt kring det kontroversiella språkkravet på anställda i...
Den man som polisen söker efter igår i trakterna runt Ljung utanför Linköping...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
18.9 ° C
19.8 °
18.2 °
78 %
4.6kmh
0 %
tor
24 °
fre
21 °
lör
18 °
sön
16 °
mån
18 °