-0.7 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Universitetssjukhuset får 21 miljoner till forskning om övergrepp mot äldre

Ett forskningsprogram som leds av forskare vid Universitetssjukhuset i Linköping, får 21 miljoner kronor för att bland annat utveckla åtgärder som motverkar övergrepp.

Pengarna, 21 miljoner kronor fördelat på sex år, delas ut av forskningsrådet Forte inom utlysningen Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, delaktigt och värdigt åldrande 2023.

Forskningsprogrammet ”Övergrepp mot äldre personer på särskilda boenden och bland omsorgstagare i hemtjänst i Sverige” är ett samarbete mellan forskare vid Region Östergötland, Linköpings universitet, Karolinska Institutet och Göteborgs Stad.

Ganska vanligt med våld mot äldre

Projektledare är Johanna Simmons, ST-läkare i geriatrik vid Universitetssjukhuset i Linköping och docent vid Linköpings universitet.

– Våld och övergrepp mot äldre personer är ganska vanligt men inte så uppmärksammat. Vi behöver prata om övergreppen. Först när vi förstår mer om när, var och varför det händer, kan vi förbättra situationen, säger Johanna Simmons på Regionens hemsida.

Under projektets andra halva ska forskarna tillsammans med medarbetare i äldreomsorgen ta fram konkreta åtgärder som verksamheter kan använda på riktigt.

RELATERADE ARTIKLAR

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i veckan att avgifter för viss vaccination mot covid-19. Den 1...
Regeringen har idag utsett Juno Blom till ny barnombudsman och samtidigt chef för Barnombudsmannen. Juno...
Hele 84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.7 ° C
-0 °
-1 °
96 %
5.7kmh
100 %
fre
7 °
lör
6 °
sön
6 °
mån
6 °
tis
5 °