11.7 C
Linköping
onsdag, september 27, 2023

Möjlighet till licensjakt på varg i södra Sverige nästa år

Nu redan nästa år finns det möjlighet till framtida licensjakt i södra Sverige i och med att Naturvårdsverket beslutat att länen i det södra rovdjursförvaltningsområdet, förutom Gotland, har möjlighet att fatta beslut om licensjakt på varg.

Beslutet innebär dock inte automatiskt att det självklart blir licensjakt nästa år i södra Sverige, där Östergötland ingår. Ett eventuellt beslut om licensjakt i södra Sverige kommer att föregås av en samordningsprocess med övriga beröra län i Sverige.

Vargen har spridit sig till Östergötland

I ett inventering 2022/2023 fanns det södra rovdjursförvaltningsområdet 8,5 föryngringar (det vill säga par som fått valpar). Östergötlands län berördes av ett revir med föryngring 2022 och två nya revirmarkerande par, varav ett delas med Örebro län.

Syftet med licensjakt är att begränsa rovdjursstammarnas storlek. Licensjakt har sedan tidigare varit tillåten i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet när antalet vargar i Sverige överstigit den uppsatta nationella miniminivån på 300 individer.

– Resultatet av den senaste inventeringen kommer ligga till grund i bedömningen av hur stort utrymme det finns för licensjakt. Inför beslut kommer det genomföras samråd inom och mellan rovdjursförvaltningsområdena för att komma fram till var licensjakt är som mest aktuellt. Koncentrationen av varg är fortfarande som tätast i Mellansverige och sannolikt kommer licensjakten främst riktas mot de områden där vargstammen är som tätast, men det är inte omöjligt att det kan bli aktuellt för beslut om licensjakt även i södra rovdjursförvaltningsområdet, säger Jim Forsberg, vilthandläggare vid Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Fem län har redan licensjakt i Mellansverige

År 2023 beslutade fem län i det mellersta förvaltningsområdet, Dalarna, Gävleborg, Örebro, Värmland och Västmanland om licensjakt på 75 vargar, varav 57 fälldes. Delegering av licensjakt till ett förvaltningsområde innebär alltså inte per automatik att alla län kommer ha förutsättningen att bedriva licensjakt, som främst sker där reviren är som tätast.

Fakta om varg:

  • Sverige har tre rovdjursförvaltningsområden: Norra, mellersta och södra förvaltningsområdet. Licensjakt har hittills nästan uteslutande bedrivits i det mellersta förvaltningsområdet.
  • Licensjakt kan i Sverige bedrivas mellan 2 januari och 15 februari. Beslut om eventuell licensjakt i södra förvaltningsområdet kommer att fattas under hösten 2023.
  • Den senaste inventeringen av varg i Sverige (2022/2023) resulterade i en beräknad population på 450 vargar baserat på antal föryngringar av varg. Denna uppskattning av populationens storlek inkluderar levande och kända döda vargar under hela inventeringsperioden 1 oktober – 31 mars.

RELATERADE ARTIKLAR

I morse skedde en kraftig explosion på Järdalavägen i Ekholmen. Larmet kom vid klockan...
Polis larmades klockan 06:04 till Järdalavägen i Ekholmen med anledning av att flera inringare hört...
Den senaste tiden har stuckit ut i polisregion Öst när våldsbrott som mordförsök, vapenbrott...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
11.7 ° C
12.2 °
11 °
95 %
2.1kmh
0 %
ons
21 °
tor
22 °
fre
17 °
lör
16 °
sön
15 °