-0.7 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Unik däckåtervinning i drift vid Gärstadområdet – Nytt avtal för sorteringsanläggning klart

På Tekniska verkens område på Gärstad i Linköping tar producentansvarsorganisationen Svensk Däckåtervinning (SDAB) i drift en världsledande däckåtervinningsanläggning.

Återvinningsanläggningen kommer att ligga på fyra hektar och kommer hantera uppemot hälften av de 90,000 ton uttjänta däck som årligen samlas in.

Beslut 2021

Under 2021 presenterade Svensk Däckåtervinning planerna att från och med 1 januari 2023 själva tillsammans med lokala samarbetspartners ansvara för det landsomfattande insamlings-, och återvinningssystemet av uttjänta däck. I det arbetet driftsätts nya återvinningsanläggningar runt om i landet med den största i anslutning till Tekniska verken och Linköpings största återvinningscentral Gärstad.

– Samarbetet med Tekniska verken är optimalt då de likt Svensk Däckåtervinning har målet att öka resursnytta och minimera påverkan på miljön. Det utgör en ömsesidig inspiration, säger Fredrik Ardefors, vd Svensk Däckåtervinning i en presskommentar.

Kritiska avtal i hamn

Nyligen skrevs avtal med den lokala entreprenören Miljöbyggarna om byggnation av fastigheten där anläggningen kommer att finnas. Sedan tidigare har även holländska Banzo kontrakterats för utrustningen av den blivande anläggningen.

Den nya anläggningen kommer att sortera ut plast, metaller och organiskt material från det avfall som Tekniska verken tar hand om. Satsningen beräknas minska de globala utsläppen av koldioxid med cirka 77 000 ton per år. Samtidigt kommer materialåtervinningen att öka.

– Det är två viktiga milstolpar som nåtts i projektet, och som är kritiska för att anläggningen ska kunna tas i bruk sommaren 2025 och spela sin otroligt viktiga roll i vårt arbete med att minska koldioxidutsläpp och öka materialåtervinning, säger Charlotta Sund, vd Tekniska verken i ett pressmeddelande.

Avtalet med de linköpingsbaserade Miljöbyggarna uppgår till cirka 130 miljoner kronor, och omfattar byggnation av fastigheten och tillhörande markarbete. Huset kommer att bli 18 meter högt med en total yta på 8 000 kvadratmeter.

RELATERADE ARTIKLAR

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i veckan att avgifter för viss vaccination mot covid-19. Den 1...
Regeringen har idag utsett Juno Blom till ny barnombudsman och samtidigt chef för Barnombudsmannen. Juno...
Hele 84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.7 ° C
-0 °
-1 °
96 %
5.7kmh
100 %
fre
7 °
lör
6 °
sön
6 °
mån
6 °
tis
5 °