Vid kommunstyrelsens (Ks) sammanträde handlade det till stor del om att avveckla och avsluta medlemskap och vidare engagemang i olika partnerskap.
På dagordningen stod förslag på “Avslutande av medlemskap – Union of the Baltic Cities”, “Avslutande av medlemskap – Healthy Cities” och “Fairtrade city, Avslutande av medlemskap”.
Populärt med Nämndinitiativ
Förutom dessa avvecklingsförslag fanns det ett stort antal nämndinitiativ anmälda.
– Lite av ett rekord, inledde kommunstyrelsens ordförande Stina Edlund sammanträdet med viss ironi.
När det gäller frågan om avslutande av medlemskap i Fairtrade city hettade det till rejält i och med det debattengagemang som, inte minst miljöpartiets Maria Moraes och vänsterpartiets Sofia Frithioff argumenterade med kunskap och emfas för ett fortsatt medlemskap.
Men kommunstyrelsens beslut, som formulerade i skrivelsen; Kommunstyrelsen tillstyrker Kommunledningsförvaltningens förslag att Linköpings kommun avslutar medlemskap i Fairtrade Sverige och certifierar sig inte längre som en Fairtrade city, blev att föreslå kommunfullmäktige att avveckla Fairtrade medlemskapet. Nu får Moraes, Frithioff och alla andra, som tycker att Fairtrade är en bra organisation att vara med i, fortsätta att slåss för medlemskapet på kommunfullmäktige.
Fairtrade City:
- är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis
handel och etisk konsumtion. Genom diplomeringen åtar sig kommunen att
bedriva ett aktivt informationsarbete, öka andelen Fairtrade-märkta varor som
handlas in i kommunen.