18.9 C
Linköping
torsdag, september 21, 2023

Kommunen anmäler polisanmäler bidragsbrott


Ekonomiskt bistånd är en viktig del av det sociala skyddsnätet som
finns till för att hjälpa personer som har tillfälliga ekonomiska problem och som inte klarar av den egna försörjningen.

Men att medvetet lämna felaktiga uppgifter behovet av bistånd leder till krav om återbetalning och polisanmälan.

Brå Statistik om bidragsbrott

Nyligen släppt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att det är endast omkring 40 procent av Sveriges kommuner polisanmälde misstänkta bidragsbrott under föregående år. I Linköpings kommun polisanmäls samtliga upptäckta bidrags- och folkbokföringsbrott.

– Skattemedel ska alltid hanteras ansvarsfullt och det är av största vikt att föra ett strukturerat arbete mot bidragsfusk så att vi kan garantera att alla som behöver och har rätt till ekonomiskt bistånd också får det. Att så många som sex av tio kommuner inte polisanmälde ett enda misstänkt bidragsbrott förra året är upprörande, säger Fredrik Lundén (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden i ett pressmeddelande.

Endast 30 anmälningar sedan 2021

Linköpings kommun har sedan november 2021 ett särskilt team som arbetar för att motverka ekonomisk brottslighet i form av bidragsfusk. Sedan dess har kommunen lämnat in 30 polisanmälningar rörande bidragsbrottslighet. Därtill har felaktiga utbetalningar för över fem miljoner kronor stoppats och över två miljoner kronor har återkrävts.

.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har hanterat ett 75-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser...
Nu i höst inleder Linköpings kommun pilotprojekt kring det kontroversiella språkkravet på anställda i...
Den man som polisen söker efter igår i trakterna runt Ljung utanför Linköping...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
18.9 ° C
19.8 °
18.2 °
78 %
4.6kmh
0 %
tor
24 °
fre
21 °
lör
18 °
sön
16 °
mån
18 °