16.6 C
Linköping
lördag, maj 25, 2024

Kunglig kortege genom staden – Under Kungens jubileumsbesök i Linköping

Linköpingsborna drog man och kvinna ur huset med anledning torsdagens jubileumsbesök som bjöd på folklig stämning med flera olika inslag och en fotoutställning.

I år firar H.M. Konungens 50 år på tronen, och det har även gått 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. Med anledning av det besöker kungaparet alla Sveriges län under 2023.

Många barnfamiljer följde kungens väg genom Linköping. Foto: Tommy Pettersson

Kungen talade på Borggården

På borggården samlades ännu fler åskådare för att lyssna på kungens tal. Foto: Tommy Pettersson
Trädplantering i Slottsträdgården. Kungaparet planterade en parklind. Foto: Tommy Pettersson

I Kungsträdgården landade en helikopter. Flottiljchef överste Mats Antonson och personal från Helikopterflottiljen mötte kungaparet och berättade om verksamheten och helikoptern.

Markförevisning helikopter i Kungsträdgården. Foto: Tommy Pettersson
Landshövding Carl Fredrik Graf och kungen promenerar tillbaka till slottet för vidare kunglig avfärd. Foto: Tommy Pettersson.

Kungen har vid ett flertal gånger besökt Östergötland. Vid jubileumsbesöket i Linköping visas tillbakablickar från dessa besök i form av en fotoutställning.

Fotoutställningen är placerad längs Slottsträdgårdens staket och är öppen för allmänheten. Den finns kvar att se fram till 31 maj. Foto: Tommy Pettersson

Kungliga besök i fotoutställning runt slottsparken

Med totalt 21 bilder speglar utställningen Kungens officiella uppdrag som statschef. 14 av bilderna har Kungliga Hovstaterna låtit ta fram, medan resterande är specifikt kopplade till kungliga besök i Östergötland under de senaste 50 åren.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det rör sig bland annat...
Polisens regionledningscentral har hanterat ett 80-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser eller...
Socialdemokraterna och Moderaterna ska under mandatperioden prioritera ökad trygghet och minskad kriminalitet. Detta innefattar...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
16.6 ° C
17.7 °
14.7 °
91 %
2.1kmh
100 %
lör
27 °
sön
26 °
mån
26 °
tis
21 °
ons
23 °