13.4 C
Linköping
söndag, maj 26, 2024

Klartecken för Ullevileden – Vattendom till kommunens fördel

Det är många företagare som väntat under många år på att få en smidigare trafiklösning i Tornbyområdet. En viktig del i den trafiklösningen är färdigställandet av Ullevileden.

Genom åren har olika politiska majoriteter ställt ut löften om att påskynda Ulleviledens byggnation. Men än så länge så fattas den felande länken mellan Tornby och industriområdena Kallerstad, Mörtlösa och så vidare.

Löften som sviks

Efter valet 2022 är det Socialdemokrater som styr kommunen tillsammans med moderater och båda dessa partier har lovat en lösning på trafikproblemen i Tornby – Kallerstad i olika omgångar. En stor stoppkloss i plan och byggarbetet har väntan på en vattendom för bron över Stångån varit. Men idag plockades det hindret bort.

– Idag kom domen från Mark- och miljödomstolen om tillståndet för vattenverksamhet. Domen har gått kommunens väg och det är väldigt glädjande och efterlängtat besked. Vi kommer nu att omgående gå ut med en upphandling för etapp 1 och jag ser fram emot att bygget av Ullevileden kommer igång. Det är ett viktigt steg och förutsättning för att förbereda Linköping inför den framtida Ostlänken, berättar Stefan Erikson, (M) kommunalråd tillika ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden, och tillägger.

– Förutom att vägen byggs så byggs samtidigt en gång- och cykelväg parallellt med leden. Etapp 1 som ska sättas igång direkt är från Ekängsvägen och väst mot Tornby och etapp 2 är från Ekängsvägen österut mot Mörtlösa.

Spaden i marken?

Ullevileden ska binda ihop Tornby, med Mörtlösa och avlasta Kallerstadsleden, Tornbyvägen och Norrköpingsvägen. Det är tänkt att den fortsatta utbyggnaden av Ullevileden ska ske någon gång vid årsskiftet 2023/2024. Det är delen från cirkulationsplatsen vid Flemmagatan i Tornby till Mörtlösa som nu ska påbörjas. Hela Ullevileden beräknas dock inte vara klar förens sommaren 2026.

Äntligen!

När utbyggnaden av Ullevileden sker är det många företag och trafikanter som tänker:

– Äntligen!

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det rör sig bland annat...
Polisens regionledningscentral har hanterat ett 80-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser eller...
Socialdemokraterna och Moderaterna ska under mandatperioden prioritera ökad trygghet och minskad kriminalitet. Detta innefattar...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
13.4 ° C
14.2 °
10.7 °
94 %
1.5kmh
7 %
sön
25 °
mån
25 °
tis
23 °
ons
18 °
tor
15 °