-7.5 C
Linköping
tisdag, november 28, 2023

Två nya naturreservat och ny skötselplan framtagen av länsstyrelsen

Nu har Länsstyrelsen Östergötland beslutet om två nya naturreservat i länet. Det är Korsnäs i Söderköpings kommun och Gäddöskogen i Finspångs kommun som nu har skydd som naturreservat.

I reservaten finns bland annat äldre barrskog med grova och gamla träd, hävdade marker med gamla ekar och ett värdefullt vattendrag.

Värde för lekande fisk

– Passdalsån vid Korsnäs är sedan länge utpekad som riksintressant för sina värden för lekande fisk. Nu skyddas ån, som även ingår i EU:s Natura 2000-nätverk, tillsammans med det vackra kulturlandskapet omkring säger Ann Holmlid, länsråd på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

-Vi har ett givande samarbete med Linköpings stift som är markägare vid Korsnäs. Stiftet har genom sin arrendator vårdat betesmarkerna och framöver kan skötseln utvecklas än mer, säger Linnea Holmstrand, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen Östergötland.

230 år gamla tallar
Gäddöskogen i Finspång är ett område med äldre barrskog, myr och sumpskogar mellan Igelfors och Rejmyre. Här finns ovanligt grova och gamla tallar men även spår av äldre tiders brukande i form av fina, silvriga stubbar.

– I Gäddöskogen finns tallar som är åtminstone 230 år gamla och variationen mellan myr, sumpskog och blockmarker gör att många arter trivs. Vi uppmanar dock besökare att vara lite försiktiga i de delar av reservatet som påverkats av granbarkborre. Det kan falla träd under ännu en tid, säger Jens Johannesson, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen Östergötland.

Återställer våtmarker och ädellövmiljö
Dessutom har Länsstyrelsen tagit fram ny skötselplan till naturreservatet Håleberget i Motala kommun, för att kunna återställa våtmarker. Skötselplanen i Räckeskog naturreservat i Kinda kommun har justerats för att kunna utveckla och bevaraområdets ädellövmiljöer.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Igår kväll begicks ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping när en man blev...
Ett barnet är i tioårsåldern Barn skadades i en trafikolycka i Norrköping under eftermiddagen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-7.5 ° C
-6.3 °
-8 °
87 %
6.2kmh
75 %
tis
-6 °
ons
-2 °
tor
-2 °
fre
-5 °
lör
-6 °