-7.5 C
Linköping
tisdag, november 28, 2023

Debatt: Det politiska ansvaret för liv och säkerhet

När du går ner till stranden på Sandhammaren i Skåne ser du en skylt som varnar för farliga underströmmar. Den manar till försiktighet. Bad sker på egen risk. Ansvaret för liv och säkerhet ligger på dig.

På stranden finns inga badvakter. Glesa livbojar manar till försiktighet. I simhallen i Vellinge skulle två lärare passa barnen. Ett barn drunknade. Tingsrätten utredde olyckan som ett arbetsmiljöbrott och la skulden på lärarna. Rektor pekades ut som ”ytterst ansvarig för arbetsmiljön”.

Kommunalt ansvar

Linköping har fått en ny simhall Badhuset är en kommunal arbetsplats Ansvaret för att arbetsplatsen är sund och säker definieras i Arbetsmiljölagen, AML. Det ligger på den juridiska personen kommunen. Företrädd av styrelsen, under straffansvar för KS-ordföranden.

En skolelev i Finspång var ute på praktik, fick en vägg över sig och dog. Rätten dömde KS-ordförande till straffansvar och böter.

Svara på frågor

Ansvar i svenskan motsvaras i dagligt tal av engelskans answer: Den som svarar på frågor. SVT visade bilder på en nedklottrad skola i Sjöbo med trasiga möbler och råttor på toaletterna. När skyddsombuden stängde Färsingskolan intervjuade media KS-ordf. Han lät yrvaken och lovade bot och bättring.

Sitter på pengarna

Ansvar heter på engelska responsibilty av re-sponsor-ability = den som sitter på pengarna. Två lärare på en farlig badplats var för lite. Rektor har inga pengar. Arbetsmiljö hette tidigare Arbetarskydd. När känsliga maskiner skulle styras elektroniskt flyttades fokus från arbetare till maskin. Arbetaren blev maskinens omgivning eller miljö.

KS har ansvaret

Mi-lieu är franska = mitt i, platsen, jfr löjtnant (lieu tenant) = plats hållare. Rektor är en slags platschef för skolans lokaler. Men vad gäller då för arbete i badhuset? AML säger att ansvaret ligger på KS.

Farliga underströmmar Domstolen har gjort fel. Fel ska rättas. Domen mot två lärare och rektor i Vellinge kommun bygger på domvilla, med undersåtar på de anklagades bänk. Domen är överklagad. Tingsrätten ligger under rättelseplikten och ska rätta sina egna fel. Riv upp domen och ta om målet.

Lkpg.News
Lkpg.Newshttps://lkpg.news
Lokala nyheter från Linköping med omnejd.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Igår kväll begicks ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping när en man blev...
Ett barnet är i tioårsåldern Barn skadades i en trafikolycka i Norrköping under eftermiddagen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-7.5 ° C
-6.3 °
-8 °
87 %
6.2kmh
75 %
tis
-6 °
ons
-2 °
tor
-2 °
fre
-5 °
lör
-6 °