18.9 C
Linköping
torsdag, september 21, 2023

125 000 ålyngel simmade ut i Östergötlands sjöar och vattendrag

I onsdags genomfördes Tekniska verkens årliga utsättningen av ål i åtta östgötska vattendrag och sjöar, samt i Storsjön i Kalmar län.

Hela 125 000 decimeterlånga ålyngel släpptes ut i bland annat Stångån, Sommen, Roxen och Glan. Ålutsättningen, som utförs årligen, är ett sätt att kompensera för vattenkraftens påverkan på den numera akut hotade ålen. Åtgärden följs även upp längre fram genom att lekmogna ålar fångas upp och får hjälp förbi vattenkraftverken.

Bevara en akut hotad art

– Våra vattenkraftverk hindrar ålen från att vandra fritt och vi skulle helst vilja bygga faunapassager vid alla våra vattenkraftverk. Men tills vi kan det importerar vi ålyngel som får växa till sig i sjöarna under cirka 15 år, innan de ska ge sig i väg till Sargassohavet igen. År 2022 var ett rekordår, då vi fångade och transporterade nära 2 000 kilo mer ål än 2021.Totalt 5757 blankålar släpptes i i Bråvikens hamn respektive ute vid Stegeborg, säger Jakob Bergengren, säger Jakob Bergengren miljöingenjör på Tekniska verken i ett pressmeddelande.

Krafttag ål

Utsättningen av ålyngel är en del i projektet ”Krafttag ål”, där Tekniska verken deltar tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten, och flera andra kraftbolag. En viktig del i projektet är ”Trap and transport” där utsättningen följs upp genom att lekmogen ål fångas in och transporteras förbi vattenkraftverken och ut i haven.

Bakgrund:
Det europeiska ålbeståndet minskar, bland annat på grund av vandringshinder vid vattenkraftverk och dammar. Utsättningen av ålyngel är en viktig del för att bevara ålbeståndet och en av åtgärderna som Tekniska verken gör, utifrån sina fastställda vattendomar, för att minska påverkan från sina vattenkraftverk. Tekniska verken deltar i projektet ”Krafttag ål”, tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten och flera andra kraftbolag. I Krafttag ål är ett delprojekt så kallad ”Trap and transport” där man fångar lekmogen ål och transporterar ut den till havet förbi vattenkraftverken.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har hanterat ett 75-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser...
Nu i höst inleder Linköpings kommun pilotprojekt kring det kontroversiella språkkravet på anställda i...
Den man som polisen söker efter igår i trakterna runt Ljung utanför Linköping...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
18.9 ° C
19.8 °
18.2 °
78 %
4.6kmh
0 %
tor
24 °
fre
21 °
lör
18 °
sön
16 °
mån
18 °