18.2 C
Linköping
torsdag, juli 25, 2024

Meir Vaknin råkade ut för bedrägeri från en telefonförsäljare

Bedrägerier 1:

Äldrebrotten har ökat oerhört mycket den senaste tiden i Sverige och den största delen av dessa brott är bedrägerier som går via telefoni och/eller internet baserade metoder.

En person som anser sig varit utsatt för ett av dessa otaliga bedrägerier är Meir Vaknin, ägare till restaurang Mozzarella i Linköping. Nu försöker han att få upprättelse genom att stämma de som lurat honom.

– En telefonförsäljare ringde till mig och uppgav att han ringde för Telias räkning. Därefter fick han mig öppna min bank -ID för att bekräfta ett nytt uppdaterat och billigare abonnemang på Telia. Efter ett tag fick jag ett meddelande från försäljaren från ett telefonförsäljarbolag att jag tecknat ett avtal med något annat telefonbolag som heter Telavox, säger Meir Vaknin och fortsätter.

– Jag har sedan dess haft ett antal samtal/SMS med försäljaren där jag försökt att få honom att avbryta förflyttningen av mitt abonnemang. Därefter har jag tagit kontakt med Telia om att de inte skulle genomföra någon överflyttning av mina telefonnummer eftersom jag och min restaurang är beroende av mina två abonnemang hos Telia.

Telia har svarat att de inte kan göra något åt överflytten av abonnemang trots att Meir har tvingats avbryta abonnemanget i förtid.

Svår situation för Mozzarella

Meir Vaknin har polisanmält det misstänkta bedrägeriet som anser att telefonsäljarens bolaget och det mottagande telefonbolaget har gjort sig skyldig till. Polisen har inte inlett någon förundersökning med motiveringen att brottet inte går att utreda.

Polisens motivering: Det finns inga spår eller andra åtgärder att vidta som kan tänkas leda till att brottet klaras upp.

Går det att stoppa äldrebrotten?

Meir Vaknin har även inlett en juridisk process, genom en stämningsansökan om “misstänkt bedrägeri” mot telefonsäljarens bolag och det mottagande telefonbolaget. Under tiden som rättvisan maler långsamt står nu Restaurang Mozzarella i en situation där han måste teckna nya abonnemang för att hans kunder ska kunna ringa för beställning och bokning.

Till råga på allt elände kommer nu de polisanmälda bolagen med dyra ersättningskrav för den påtvingade överflyttningen av hans telefonabonnemang.

Restaurang Mozzarella tvingas nu använda ett nytt abonnemang för bokning och beställningar.

Ring polisen!

Polisen uppmanar nu alla på sin hemsida att vara vaksamma mot de ökade bedrägerierna samt omedelbart polisanmäla händelsen.

För att anmäla brottet ska du ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Är det ett pågående brott, eller en akut situation, ring 112.

Om du blivit av med ett bankkort eller kod ska du omedelbart spärra detta via banken. Alla banker har ett särskilt telefonnummer som man kan ringa dygnet runt.

Fakta:

Under 2022 anmäldes drygt 193 000 bedrägeribrott i Sverige. Jämfört med 2021 har antalet telefonbedrägerier under 2022 ökat med 86 procent. Brottsvinsterna som går till de kriminella är enorma och förlusterna för den enskilde kan vara förödande.

Källa: Polisen.se

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hanterat ett 60-tal ärenden i Östergötlands län. Larm inkommer 03:10 om en brinnande...
Linköping FC värvar isländsk U23-spelare, Maria Ólafsdóttir Grós. När hon nu ansluter till...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga grova våldsbrott har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
18.2 ° C
20 °
17.2 °
84 %
4.6kmh
75 %
tor
22 °
fre
24 °
lör
20 °
sön
22 °
mån
22 °