14 C
Linköping
onsdag, juli 24, 2024

Linköpings studentsångare fick Rolf Wirténs kulturpris


Linköpings studentsångare tilldelades i veckan Rolf Wirténs kulturpris för sin sångarglädje och avancerade körsång. Pristagaren tillkännagavs på fredagen av landshövding Carl Fredrik Graf som är ordförande i Rolf Wirténs stiftelse.

Rolf Wirténs kulturpris delas ut årligen på Linköpings slott. Priset ges till kulturutövare med anknytning till Östergötland. Priset tilldelas för framstående insatser inom något av begreppen bild, ord eller ton.

Bildades 1972

Linköpings studentsångare bildades 1972 under namnet Lihkören av studenter vid dåvarande Linköpings Högskola (LiH). Det nya namnet Linköpings Studentsångare antogs 2011. Kören består av 60 män som vårdar och förnyar samma traditioner som finns bland de äldre akademiska manskörerna i Norden och gör regelbundna turnéer i världen. Dirigent är Christina Hörnell, director musices vid Linköpings universitet.

– Linköpings studentsångare är värdiga pristagare av Rolf Wirténs kulturpris för 2023. Manskören är en viktig del av kulturlivet i länet och sprider sångarglädje till en bred lyssnarskara, samtidigt som kören upprätthåller viktiga sångartraditioner och utvecklas successivt, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland i ett pressmeddelande.

Juryns motivering till priset:

”Linköpings sudensångare har under sin 50-åriga verksamhet spridit enastående sångarglädje och avancerad körsång på lokal, regional, nationell och internationell nivå. De fullsatta julkonserterna i S:t Lars kyrka och en fylld yttre borggård för att fira vårens ankomst visar på östgötarnas uppskattning. Körens internationella uppträdanden har belönats med många priser och genom Linköping Studentsångare Composition Award, en kompositionstävling för att locka kvinnor att skriva musik för manskör, arbetar kören aktivt för att både förnya och vårda den svenska manskörstraditionen.”

RELATERADE ARTIKLAR

Skyddsjakt efter varg i nordvästra länsdelen avslutad, ingen varg har fällts. Skyddsjakten efter den...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Höga smäller i Norrköping Flera...
Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
14 ° C
14.2 °
12.8 °
94 %
1kmh
75 %
ons
21 °
tor
20 °
fre
22 °
lör
23 °
sön
19 °