4 C
Linköping
söndag, mars 3, 2024

Linköpings studentsångare fick Rolf Wirténs kulturpris


Linköpings studentsångare tilldelades i veckan Rolf Wirténs kulturpris för sin sångarglädje och avancerade körsång. Pristagaren tillkännagavs på fredagen av landshövding Carl Fredrik Graf som är ordförande i Rolf Wirténs stiftelse.

Rolf Wirténs kulturpris delas ut årligen på Linköpings slott. Priset ges till kulturutövare med anknytning till Östergötland. Priset tilldelas för framstående insatser inom något av begreppen bild, ord eller ton.

Bildades 1972

Linköpings studentsångare bildades 1972 under namnet Lihkören av studenter vid dåvarande Linköpings Högskola (LiH). Det nya namnet Linköpings Studentsångare antogs 2011. Kören består av 60 män som vårdar och förnyar samma traditioner som finns bland de äldre akademiska manskörerna i Norden och gör regelbundna turnéer i världen. Dirigent är Christina Hörnell, director musices vid Linköpings universitet.

– Linköpings studentsångare är värdiga pristagare av Rolf Wirténs kulturpris för 2023. Manskören är en viktig del av kulturlivet i länet och sprider sångarglädje till en bred lyssnarskara, samtidigt som kören upprätthåller viktiga sångartraditioner och utvecklas successivt, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland i ett pressmeddelande.

Juryns motivering till priset:

”Linköpings sudensångare har under sin 50-åriga verksamhet spridit enastående sångarglädje och avancerad körsång på lokal, regional, nationell och internationell nivå. De fullsatta julkonserterna i S:t Lars kyrka och en fylld yttre borggård för att fira vårens ankomst visar på östgötarnas uppskattning. Körens internationella uppträdanden har belönats med många priser och genom Linköping Studentsångare Composition Award, en kompositionstävling för att locka kvinnor att skriva musik för manskör, arbetar kören aktivt för att både förnya och vårda den svenska manskörstraditionen.”

RELATERADE ARTIKLAR

De orangea vädervarningarna duggar tätt i Östergötland. Detta innebär ett stort antal samhällsstörningar, bland...
Polisens regionledningscentral har hanterat ett 105-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser eller...
Pinkade och drog till sig uppmärksamhet Polisen undersökte 19:47 ett tips från allmänheten om två...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
4 ° C
4.2 °
1.7 °
95 %
2.6kmh
100 %
sön
9 °
mån
6 °
tis
1 °
ons
5 °
tor
3 °