18.6 C
Linköping
tisdag, juli 23, 2024

Regionen presenterar nya ungdomsenkäten-OM MIG-Högt användande av digitala media

Användandet av digitala medier fortsätter att öka och debatten huruvida det är bra, dåligt och/eller inte har någon betydelse alls för våra ungdomar fortsätter också att öka.

Region Östergötland har i nio år genomfört en enkätundersökning för att ta reda på hur ungdomar upplever om hur det digitala användandet påverkar deras liv och hälsa.

Könsskillnader finns

Resultatet från den senaste ungdomsenkäten “Om mig”, som genomförde hösten 2022 i Östergötland visar bland annat att majoriteten av alla unga i Östergötland har ett högt användande av alla sorters digitala medier, men det finns vissa könsskillnader.
– Tjejer spenderar i genomsnitt 3,5 timmar per dag på sociala medier, vilket är en timme mer än vad killarna gör. För spel/gaming gäller det omvända. Där är killarna de största användarna med i genomsnitt 2,7 timmar per dag, vilket är 1,6 timmar mer än tjejerna. Ungdomar med annan könsidentitet har ett högt användande av alla digitala medier, säger Hanna Henriksson, som är Region Östergötlands samordnare för enkäten i ett pressmeddelande.

Både positiv och negativ påverkan
Många unga tycker att de påverkas positivt av sina skärmaktiviteter. Det vanligaste svaret är att digitala medier är en stor källa till kunskap men också till glädje och underhållning. Ungdomarna beskriver att de lär sig mycket och håller sig uppdaterade via digitala medier. Det är också ett enkelt och tillgängligt sätt att få ägna sig åt det som är roligt och gör en glad.

Men många tycker också att de påverkas negativt av sina skärmaktiviteter. Det absolut vanligaste svaret är att skärmarna tar tid från annat följt av att det är lätt att fastna eller bli beroende. Här beskriver ungdomarna att deras skärmaktiviteter är en stor tidstjuv som stjäl tid från annat viktigt som läxor, träning och fritidsaktiviteter. Många uttrycker att de fastnar framför skärmarna och inte kan sluta.

– Ett annat vanligt svar är att ungas skärmaktiviteter gör dem stressade, deppiga och ångestfyllda, och att de får sämre självförtroende av att jämföra sig med andra på sociala medier, säger Hanna Henriksson.

Fakta;
Enkäten Om mig genomfördes hösten 2022 för nionde året i rad och är ett samarbete mellan Region Östergötland, länets kommuner och Länsstyrelsen Östergötland. Frågorna i enkäten har tagits fram tillsammans med ungdomar i länet.

RELATERADE ARTIKLAR

Skyddsjakt efter varg i nordvästra länsdelen avslutad, ingen varg har fällts. Skyddsjakten efter den...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Höga smäller i Norrköping Flera...
Polisens regionledningscentral öst har hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
18.6 ° C
19 °
16.7 °
72 %
1.5kmh
97 %
tis
19 °
ons
22 °
tor
20 °
fre
21 °
lör
24 °