1.9 C
Linköping
måndag, april 15, 2024

Debatt: Krig är fred?

Arne Grip

Internationella brottsmålsdomstolen i Haag granskar Rysslands anfall på Ukraina. ICC samlar bevis. Den som dödar gör sig skyldig till mord. Den som dödar någon i ett annat land likaså. Att sprida död och förintelse är krigsbrott. Putin kan gripas när han kommer till rätt land.

Putin och Lavrov sa att det var en ”specialinsats” för att skydda ryska medborgare i Ukraina mot nazister. Ordet specialinsats visar att Kreml känner lagen. Ett sätt att kringgå förbud mot värnpliktiga i krig.

Den absoluta lögnen är sanningen.

Ukraina bestämde att män i vapenför ålder skulle stanna och försvara landet. Putins order om mobilisering visar att det är ett krig. Ukraina har tagit tillbaka ockuperade områden. Bilder av kroppar, massgravar och ruiner avfärdas av Lavrov som teater.

Teater är grekiska: Den arena som en åsikt utspelar sig på. Arenan är Ukraina. Dess invånare skulle agera statister.

Kreml jagar bort Judar

Kreml säger att man jagar nazister i Ukraina. Den berättelsen höll inte. Judar som bosatt sig i Odessa flyr igen. Nu från ryska soldater och krigsfartyg på Svarta Havet. Orwell lanserade dubbeltänkande och nyspråk i 1984. Rysslands krig mot Ukraina får inte heta krig. ”Specialinsatsen” har mötts av ryska protester. Som mötts med hot om fängelse i 15 år, för den som säger som det är.

Protesterna fortsätter på gator och torg. Kreml arresterar sina landsmän. Hotet om fängelse avslöjades av reportern, som under TV-sändning visade skylten Stoppa kriget. Hon klarade sig med böter. För brott krävs gärningsman, som kan gripas och ställas till svars.

Anstiftan till mord

Ansvar för mord ligger på den som skjuter. Om det skett på uppdrag kan även den åtalas – för anstiftan till mord. Putin har i TV erkänt att han beordrat en ”militär specialinsats” i Ukraina, dvs angrepp mot människor i ett annat land. Bilder från media visar arenan där hans åsikt utspelar sig. Lavrov ska leda FN:s säkerhetsråd.

Vad är drivkrafterna

Putin vill ha lydiga undersåtar som gör som han säger. Han skickar robotar mot mål i Ukraina. Robot kommer från det ryska ordet för arbetare. En robot kan programmeras. Människan har tre olika nervsystem, rester från tidigare utvecklingsstadier. Reptilhjärnan, lilla hjärnan och storhjärnan.

Tramadol är en drog som gör att ungdomar kan skjuta andra ungdomar. Hitler hade en läkare som gav honom injektioner. Nazi-trupperna gick på amfetamin. Bilder från Uk

Programmerbar hjärna

Ukraina säger att ryska soldater gått in i lägenheter, plundrat och lämnat tomma spritflaskor. Putin och Lavrov är avundsjuka. De har stoppat fickorna fulla, köpt sina vänner oligarkerna med statlig egendom och anställer arbetslösa i armén. Krig är ett avlönat arbete. Eller på svenskt nyspråk – arbetsmarknadsåtgärd för att skapa sysselsättning.

Kreml spelar upp sin tro på penningens makt och en programmerbar reptilhjärna. Det räcker inte med en liten hjärna. Det krävs högre värden. En storhjärna och ett hjärta för att folk ska försvara sig, uthärda krigets fasor och kämpa till sista blodsdroppen.

Du gamla du fria!

Arne Grip

RELATERADE ARTIKLAR

Över hundra anmälningar har inkommit till polisen angående skadegörelse på bilar i området Lagerlunden...
Klockan 03:46 inkommer ett larm till polisen om att det iakttagits någon form av...
Polisen larmas 23:50 igår om en misshandel i en trappuppgång till ett flerfamiljshus i...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
1.9 ° C
2.2 °
-0.3 °
85 %
3.6kmh
3 %
mån
11 °
tis
7 °
ons
8 °
tor
6 °
fre
7 °