-0.7 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Sverige och Finland träffas kring EU stöttat naturvårdsbränningsprojekt

Nu samlas alla samarbetsparterna i det nya EU-projektet Life2Taiga för första gången. 17 länsstyrelser, Naturvårdsverket och finska Metsähallitus kommer finnas på plats i Uppsala 25–27 april. Under tre dagar ska de diskutera naturvårdsbränning, dela erfarenheter och besöka naturreservatet Billudden för att studera ett gammalt bränningsområde.

Nu startar projektet på riktigt där 40 regionala projektledare från Sverige och Finland kommer att samlas i Uppsala.

Åtgärder och aktiviteter
Det kommer att genomföras sammanlagt 215 naturvårdsbränningar på drygt 3 400 hektar under projekttiden. På ytterligare cirka 2 800 hektar ska brandefterliknande åtgärder genomföras, i skogar där det finns svårigheter med att utföra bränning. Skogarna ligger i 165 Natura 2000-områden i Sverige och Finland. Åtgärderna kommer att skapa livsmiljöer för minst 40 arter som är beroende av brand för att överleva. De kommer även att gynna många andra arter som behöver döda stående och liggande träd i olika stadier av nedbrytning.

– Vi är mycket glada för att det här projektet blivit av och ger oss möjlighet att fortsätta med vårt arbete med naturvårdsbränning. I Östergötland planerar vi att genomföra 10 naturvårdsbränningar i lika många naturreservat. Redan i år är tanken att genomföra två bränningar i reservaten Fjällmossen i Norrköpings kommun och Hästenäs i Åtvidabergs kommun, alla förberedelser är genomförda och vi inväntar bara rätt väderläge för att kunna genomföra dem. Vid bränningen kommer information gå ut i bland annat radio, på Länsstyrelsen hemsida och sociala medier, säger Magnus Melander regional projektledare i Östergötland i ett pressmeddelande.

RELATERADE ARTIKLAR

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i veckan att avgifter för viss vaccination mot covid-19. Den 1...
Regeringen har idag utsett Juno Blom till ny barnombudsman och samtidigt chef för Barnombudsmannen. Juno...
Hele 84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.7 ° C
-0 °
-1 °
96 %
5.7kmh
100 %
fre
7 °
lör
6 °
sön
6 °
mån
6 °
tis
5 °