15 C
Linköping
torsdag, september 21, 2023

Kommunen går över till områdesbaserad vård och omsorg i hemmet

På måndag den 1 maj går Linköpings kommun över till den nya områdesbaserade modellen för vård och omsorg i hemmet. Modellen var under valåret 2022 ett mycket omtvistat förslag som klubbades igenom av äldrenämndens dåvarande majoritet.

Beslut om vilka och hur utförare ska ansvara för de geografiska områdena var något som inte gillades av Socialdemokraterna. I valrörelsen gick partiet så långt att man lovade att riva upp delar av modellen om de fick ett väljarmandat. Nu regerar Socialdemokraterna ihop med Moderater och nu genomförs den kritiserade förändringen i full skala.

Helhetsansvar

Kortfattat innebär modellen att kommunen delas upp i geografiska områden där den som är utförare i området har helhetsansvar för hemtjänst, hemsjukvård, hemrehabilitering och biståndsbedömda trygghetsboenden, nuvarande kommunala trygghetsboenden och servicehus.

– När en och samma utförare har helhetsansvar för den äldres omsorg blir det lättare att utgå ifrån varje persons behov. Undersköterskor, sjuksköterskor och fysioterapeuter kommer att jobba tillsammans i team runt den äldre. Förändringen innebär både att vi skjuter till mer pengar och att vi använder befintliga resurser smartare. Jag hoppas och tror att det kommer att märkas i vardagen för alla de som berörs av förändringen, säger äldrenämndens ordförande Jonatan Hermansson (S) i ett pressmeddelande.

När en och samma utförare har helhetsansvar för den äldres omsorg blir det lättare att utgå ifrån varje persons behov. Undersköterskor, sjuksköterskor och fysioterapeuter kommer att jobba tillsammans i team runt den äldre, säger äldrenämndens ordförande Jonatan Hermansson (S). Foto: Tommy Pettersson

Utförare av vård och omsorg i hemmet:
Utförarna Attendo, Bräcke diakoni, Linköpings kommun och Vardaga ansvarar för hemtjänsten, hemsjukvården, rehabiliteringen och de biståndsbedömda trygghetsboendena.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har hanterat ett 75-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser...
Nu i höst inleder Linköpings kommun pilotprojekt kring det kontroversiella språkkravet på anställda i...
Den man som polisen söker efter igår i trakterna runt Ljung utanför Linköping...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
15 ° C
15.2 °
13.3 °
92 %
4.1kmh
0 %
tor
24 °
fre
21 °
lör
18 °
sön
16 °
mån
18 °