4 C
Linköping
söndag, mars 3, 2024

Ny teknik slår larm och skapar trygghet i vårdboende

Imorgon kommer äldrenämnden att fatta beslut om att upphandla trygghetsskapande teknik som ska införas på samtliga vårdboenden i kommunen.

Under ett års tid har Linköpings kommun testat trygghetsskapande teknik på två av kommunens vårdboenden. Tekniken i kombination med förändrade arbetssätt kan hjälpa personalen att se var de omedelbara behoven av stöd och hjälp finns, genom att den slår larm ifall något avviker från den äldres vardagliga mönster oavsett tid på dygnet.

Stärker individens integritet

Trygghetsskapande teknik har testats en tid redan i ett pilotprojekt inom två verksamheter genom Social- och omsorgsförvaltningens förändrings- och utvecklingsprojekt “BEATA”.

– Det kan handla om sensorer med intelligent artificiell teknik anpassat till varje boende som slår larm. Det är ett exempel på hur trygghetsskapande teknik kan bidra, är att medarbetarna inte behöver titta till äldre som sover gott. Då avlastas medarbetarna och de äldre behöver inte störas i sin sömn, säger äldrenämndens ordförande Jonatan Hermansson (S).

Prognoser visar att andelen av Sveriges befolkning som är över 80 år kommer att ha ökat med 40 procent om tio år jämfört med i dag. Samtidigt är kompetensförsörjningen redan svår att lösa. Trygghetsskapande teknik och förändrade arbetssätt är nödvändigt för att möta den demografiska utvecklingen.

Det känns riktigt bra att vi kommit så långt att vi planerar för ett breddinförande. För mig är det viktigt att vi använder resurserna där de gör störst nytta – både för medarbetarnas och för de äldres skull, säger Jonatan Hermansson. Foto: Tommy Pettersson

Fotnot:

Det ärende som äldrenämnden väntas fatta beslut om imorgon rör trygghetsskapande teknik endast på vårdboenden. Det berör inte trygghetsboenden och servicehus (som från och med den 1 maj, då Linköpings kommun kommunen går över till områdesbaserad vård och omsorg i hemmet, blir biståndsbedömda trygghetsboenden).

RELATERADE ARTIKLAR

De orangea vädervarningarna duggar tätt i Östergötland. Detta innebär ett stort antal samhällsstörningar, bland...
Polisens regionledningscentral har hanterat ett 105-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser eller...
Pinkade och drog till sig uppmärksamhet Polisen undersökte 19:47 ett tips från allmänheten om två...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
4 ° C
4.2 °
1.7 °
95 %
2.6kmh
100 %
sön
9 °
mån
6 °
tis
1 °
ons
5 °
tor
3 °