11.7 C
Linköping
onsdag, september 27, 2023

Tinnerbäcksbadet invigd – Klart med SM 2024 i Linköping

I helgen invigdes den nya simhallen Tinnerbäcksbadet och under lördagens invigningsfestligheter öppnades dörrarna för allmänheten.

Dagen innan var en speciellt inbjuden grupp på plats vid 50-metersbassängen för att lyssna på en rad olika tal och därefter beskåda 150 utvalda badgäster som gladeligen hoppade i den nya bassängen.

Äntligen SM i Linköping

Under invigningsblocket på fredagen meddelade Svenska simförbundet att man beslutat att tilldela Linköping/Linköpings allmänna sällskap (LASS) SM i simning sommaren 2024. Detta besked togs emot med stor glädje av LASS som nu kan genomföra ett riktigt stort SM tack vare den nya anläggningen med en 50-metersbassäng och en bra publikkapacitet. Klubben som är den näst äldsta simföreningen i Sverige, bildad 1824, firar tvåhundra år samma år som SM-arrangemanget äger rum.

– Ja det är ju helt fantastiskt att vi får köra ett SM igen i Linköping. I somras var vi med och arrangerade under SM-veckan i Tinnis och senast vi hade SM var det ett SM inomhus i 25-meters bassäng 1993 i den gamla simhallen för 30 år sedan. Nu får vi arrangera ett inomhus i SM i 50-meters bassäng. Det älskar vi verkligen i klubben för vi är väldigt bra på sådana här arrangemang, säger LASS ordförande Mårten Staaf.

Lotta Bäckman, kultur- och fritidsnämndens ordförande lämnar över “Invigningsbollen” till kommunstyrelsens vice ordförande Niklas Borg som i sin tur lämnar över den till kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund. Foto: Tommy Pettersson

Imponerande byggnad klar efter fyra år

Byggnationen av den nya simhallen började i juni 2019 och den invigs alltså nu april 2023. Den gamla simhallen som nu ersätts, är verkligt gammal (byggdes 1965), kommer att rivas inom kort. Den nya simhallen är dubbelt så stor som den gamla. Bruttoarean är 21 730 kvadratmeter i fyra våningar, och är dimensionerad för 3 100 besökande per dag. Det betyder att om man räknar med ett genomsnitt på 1 700 besökande per dag ger det över 600 000 besökande per år.

Projektet startade för tjugo år sedan

För drygt tjugo år sedan började Hans Mayer, sakkunnig Kultur- och fritidsförvaltningen, med de första utredningarna för att förbättra förutsättningarna för simsporten. Foto: Tommy Pettersson

Upplevelser utöver det mesta

I entréplanet finns en 50-meters simbassäng, med tävlingsmått och åskådarläktare. Det finns möjlighet att ha en tillfällig läktare vilket ger plats för 1 600 personer. Det finns också en simbassäng på 25 meter med höj- och sänkbar botten och möjlighet till vattengympa. Upplevelsebadet har tre vattenrutschbanor, två större där man stiger av i våningen under för att minska ljudnivån. Det finns även en vågbassäng, strömkanal, bubbelpooler och massagebänkar. På samma plan finns även en hoppbassäng med hopp från 1, 3 och 5 meter. Denna bassäng kan även användas för undervattensrugby. Det finns ytterligare två bassänger, båda med höj- och sänkbar botten, för undervisning och träning.

En våning upp blir det ett gym på cirka 1 000 kvadratmeter med plats för gruppträning, spinning och enskild träning med redskap. På taket byggs en relaxavdelning med flera olika bastuteman, konferenslokal, servering och en stor utomhus terrass.

Äntligen dags för invigningshopp i den efterlängtade 50-metersbassängen. Foto: Tommy Pettersson

Snabbfakta:

  • Simhallen innehåller drygt 1 000 omklädningsskåp och Solterrasser på plan 10 och 12.
  • Simhallens bassänger innehåller 5 400 000liter vatten vilket motsvarar cirka 30 000 fyllda badkar.
  • I 50-metersbassängen och i hoppbassängen finns det ett drunkningslarm installerat.
  • Företaget Medley kommer att driva anläggningen genom ett avtal med Linköpings kommun.
  • En arkitekttävling för gestaltning av den nya simhallen genomfördes 2017. Det vinnande förslaget ritades av 3XN Architects.
  • Lejonfastigheter byggde på uppdrag av Linköpings kommun en ny bad-, sim- och mötesplats. Under våren 2019 genomfördes entreprenadupphandling för byggnationen. Tilldelningen gick till Serneke Bygg AB.
  • Linköping offentlig konst lägger fem miljoner kronor för den konstnärliga utsmyckningen.
Ellie, snart fyra år, erbjöds ansiktsmålning och rundvandring i simhallen där hon snart ska börja i simskolan. Foto: Tommy Pettersson

Källa: Lejonfastigheter AB

RELATERADE ARTIKLAR

I morse skedde en kraftig explosion på Järdalavägen i Ekholmen. Larmet kom vid klockan...
Polis larmades klockan 06:04 till Järdalavägen i Ekholmen med anledning av att flera inringare hört...
Den senaste tiden har stuckit ut i polisregion Öst när våldsbrott som mordförsök, vapenbrott...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
11.7 ° C
12.2 °
11 °
95 %
2.1kmh
0 %
ons
21 °
tor
22 °
fre
17 °
lör
16 °
sön
15 °