15 C
Linköping
torsdag, september 21, 2023

Satsning på hotade insekter har gett resultat


De senaste tre åren har det genomförts en satsning på vilda pollinatörer i Sverige. Länsstyrelsen Östergötland har under den tiden gjort skötselinsatser på fler än 70 platser i länet. Nu rapporterar Naturvårdsverket att insatserna har nu gett resultat.

Pollinerande insekter minskar kraftigt och en tredjedel av våra vilda bin är rödlistade. Detta beror framför allt på att pollinatörernas livsmiljöer har försvunnit.

Förutsättningar för pollinatörer

År 2020 fick Naturvårdsverket i uppdrag av regeringen att förstärka förutsättningarna för vilda pollinatörer. Arbetet med satsningen har involverat ett stort antal myndigheter och aktörer på lokal, regional och nationell nivå. Däribland Länsstyrelsen Östergötland som under den aktuella perioden genomförde skötselinsatser på fler än 70 platser i länet.

Nyetableringar har det tufft

I Östergötland finns det flera exempel på insatser som snabbt resulterat i nyetableringar av arter som har det tufft. Länsstyrelsen bedömer bland annat att riktade skötselinsatser som har genomförts inom nationellt viktiga områdena för hotade vildbin har bidragit till en förbättrad status för silvergökbi och guldsandbi.

– Ett omfattande och engagerat arbete har bedrivits i hela landet. Länsstyrelserna har haft en viktig roll i genomförandet av satsningen. Viktiga steg har tagits men situationen är fortfarande kritisk för de vilda pollinatörerna. Det krävs fortsatt arbete även när satsningen nu avslutas, säger Claes Svedlindh, chef för naturavdelningen på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Så kan vilda pollinatörer gynnas:

  • Markägare, lantbrukare och andra aktörer som på något sätt förvaltar ett större markområde kan göra en stor insats för vilda pollinatörer genom att hålla torra och blomrika marker öppna, men inte slå eller beta dem för tidigt när de blommar som mest. Det kan till exempel handla om att senarelägga slåttern av vägkanter på mindre vägar.
  • Genom att spara blommande träd och buskar såsom sälg och körsbär gör man också en stor insats. Det är även värdefullt att skapa boplatser åt bin och andra insekter genom att skapa öppna sandytor och spara död ved.
  • Trädgårdsägare kan göra stor nytta genom att inte klippa hela gräsmattan intensivt hela säsongen, utan låta örter komma upp och blomma.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har hanterat ett 75-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser...
Nu i höst inleder Linköpings kommun pilotprojekt kring det kontroversiella språkkravet på anställda i...
Den man som polisen söker efter igår i trakterna runt Ljung utanför Linköping...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
15 ° C
15.2 °
13.3 °
92 %
4.1kmh
0 %
tor
24 °
fre
21 °
lör
18 °
sön
16 °
mån
18 °