-0.7 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Hovrättsförhandling inleds i mål mot Paolo Macchiarini

Idag den 17 april klockan 9.30 inleddes huvudförhandling i Svea hovrätt i det mål där en tidigare kirurg, Paolo Macchiarini står åtalad för grov misshandel av tre personer som fått syntetiska luftstrupar inopererade vid Karolinska sjukhuset 2011 och 2012.

Den italienska kirurgen Paolo Macchiarini dömdes i Solna tingsrätt till villkorlig dom för vållande till kroppsskada beträffande den tredje målsäganden, och frikändes helt från rubriceringen grov misshandel.

Överklagades till Hovrätten

Den 29 juni 2022 överklagade överåklagare Mikael Björk tingsrättsdomen till hovrätten och yrkade att den tilltalade ska dömas för tre fall av grov misshandel eller, i andra hand vållande till kroppsskada, grovt brott, till fängelse.

– Det har angående samtliga tre målsägande varit fråga om ingrepp som skett i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. Åklagarsidan har i sin bevisning åberopat att det finns en lång rad omständigheter som tydligt visar att det varit fråga om forskning. Sammanfattningsvis framstår det därför i mina ögon som uppenbart att det har varit fråga om helt lagstridiga mänskliga experiment, säger överåklagare Mikael Björk från Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Paolo Macchiarini nekar till brott.

Macchiarini blev sedermera uppsagd från Karolinska institutet år 2016.De tre patienterna avled senare till följd av ingreppen.

RELATERADE ARTIKLAR

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i veckan att avgifter för viss vaccination mot covid-19. Den 1...
Regeringen har idag utsett Juno Blom till ny barnombudsman och samtidigt chef för Barnombudsmannen. Juno...
Hele 84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.7 ° C
-0 °
-1 °
96 %
5.7kmh
100 %
fre
7 °
lör
6 °
sön
6 °
mån
6 °
tis
5 °