18.9 C
Linköping
torsdag, september 21, 2023

Blåljus: Fortsatt högt förtroende för polisen

Förtroendet för polisen ökar med en procentenhet. Det visar SOM-institutets årliga förtroendeundersökning som genomfördes hösten 2022.

I undersökningen är polisen den samhällsinstitution som medborgarna har högst förtroende för, före sjukvården som får 71 procent och universitet och högskolor som får 64 procent.

Hela 72 procent anger att de har ganska eller mycket högt förtroende för polisen. Det visar den nationella SOM-undersökningen som presenterades idag. Undersökningen kartlägger den svenska allmänhetens vanor och attityder, exempelvis förtroendet för medier och institutioner.

Stadig uppgång

Förtroendet för polisen ökar med en procentenhet från i fjol och följer en stadig uppgång som pågått sedan 2016 då siffran var 52 procent.

– Lag och ordning är en av de viktigaste samhällsfrågorna och brottsligheten är något svenskarna oroar sig över. Med tanke på gängkriminaliteten och hur detta diskuterats i medierna är det intressant att förtroendet för polisen fortsätter vara så högt som 72 procent år 2022, säger Felicia Robertson, doktorand i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet i ett pressmeddelande.

SOM-undersökningen 2022, genomförd av mätföretaget Kantar Public, är utförd från mitten av september till sista december, med de flesta svaren från september och oktober

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har hanterat ett 75-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser...
Nu i höst inleder Linköpings kommun pilotprojekt kring det kontroversiella språkkravet på anställda i...
Den man som polisen söker efter igår i trakterna runt Ljung utanför Linköping...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
18.9 ° C
19.8 °
18.2 °
78 %
4.6kmh
0 %
tor
24 °
fre
21 °
lör
18 °
sön
16 °
mån
18 °