4 C
Linköping
söndag, mars 3, 2024

Domstolen avslog yrkanden om inhibiton om skolnedläggningarna

Förvaltningsrätten i Linköping har avslagit alla yrkanden om inhibition av Linköpings kommuns beslut att lägga ned ett antal skolor och förskolor.

Barn- och ungdomsnämnden i Linköpings kommun beslutade den 23 mars 2023 bland annat att ett antal skolor och förskolor ska läggas ned. Fyrtionio personer har hittills överklagat beslutet och samtliga begär att beslutet tills vidare inte ska gälla (inhibition). Beslutet i domstolen innebär att kommunens beslut fortsättningsvis gäller. Överklagandena kommer upp i förvaltningsrätten vid ett senare tillfälle efter beredning.

Avslag på föräldrarnas överklaganden

Förvaltningsrätten i Linköping beslutade i går att vad som hittills kommit fram i målet inte når upp till det krav som uppställts i praxis, nämligen att starka skäl ska tala för att beslutet är olagligt och att det förhindrar att ett allmänt eller enskilt intresse åsamkas beaktansvärd skada. I bedömningen beaktas bland annat att en nedläggning av de aktuella skolorna inte är omedelbart förestående.

Barnen fick inte överklaga

Förvaltningsrätten avvisar också överklaganden från två barn, som inte anses ha rätt att överklaga eftersom de vid tidpunkten för överklagandena inte hade uppnått myndig ålder.

Inhibition:

Inhibition är ett beslut av domstol att ställa inn verkställigheten av en dom eller ett beslut.

RELATERADE ARTIKLAR

De orangea vädervarningarna duggar tätt i Östergötland. Detta innebär ett stort antal samhällsstörningar, bland...
Polisens regionledningscentral har hanterat ett 105-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser eller...
Pinkade och drog till sig uppmärksamhet Polisen undersökte 19:47 ett tips från allmänheten om två...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
4 ° C
4.2 °
1.7 °
95 %
2.6kmh
100 %
sön
9 °
mån
6 °
tis
1 °
ons
5 °
tor
3 °