18.2 C
Linköping
torsdag, juli 25, 2024

Debatt: Vart är Tidö-partierna på väg?

Arne Grip rättssociolog

Demokrati innebär att folket genom valda ombud stiftar lag och organiserar samhället så att lagar kan följas. Språket i myndigheter och lagtext ska vara begripligt. Förklaringar ska finnas i ordboken. Där finns även slangord.

Regeringen genomför ett paradigmskifte. Ett verktyg är ordet “vandel” med tillägget “bristande”. Och en lista på handlingar som ska visa på “bristande vandel”. Vandel står i ordboken för: levnadssätt, uppförande.

Paradigmskifte

Paradigmskifte lanserades i Linköping på 90-talet. Demokratiska beslut skulle ersättas med avtal. Avtalstricket nådde riksdagen 2014 med DÖ, JÖK och nu Tidö. Partiledare möter inte partsvillkoret för avtal. Kyrkan vill skriva kontrakt om att man ska följa kyrkans värdegrund. Kontraktsprost får en ny innebörd.

Paradigm betyder böjningsmönster. Johan Pehrson följer maktens grammatik, lämnar det liberala paradigmet och böjer sig åt höger. Hans ord, man säger en sak före valet och något annat efter, har fått vingar. L+SD blir LSD.

Böjningsmönster startar med det läge som ska förändras. Mätpunkter för att se riktning. Och metoder för att mäta resultat. Om du beskriver läget som dåligt, räcker det med att åtgärda brister, för att nå målet bra. Om du utgår från bra – är det bättre och bäst som gäller.

Vandel är riktning

Riksdagen formar språket i lagtext Använd inte ord som avviker från eller saknas i ordboken. Utköp finns inte. Där finns bara utkörare och utkörd. Lagen ska definiera parter, relationer som regleras, gärningar och straff för den som begår brott. Domstolen känner lagen.

Vandel kommer av ty wandel = förändring, förbättring och finns i för-vandla. Vatten till vin. Vandel är riktning. Inte ett tillstånd som kan bestraffas. Bristande vandel är ett underbetyg, som kräver betraktare, observation och bedömning av riktning.

Biskopen bröt mot 6:e budet

Vem ska då mäta vandel, visa brist på detta ämne och vidta åtgärder. Den som missköter sitt jobb kan sparkas. Biskopen i Visby bröt mot 6:e budet. Kyrkans moralpolis plockade prästkragen och sparkade honom. Irans rättsordning bygger på Sharia-lagar. En kvinna, som bar slöjan på “fel” sätt, misshandlades till döds.

Riksdagsmän ska följa de lagar man stiftar När regler saknas ska din moraliska kompass visa vägen. Pressens skampåle hänger över våra huvuden. Omotiverade bidrag för bostäder har tvingat politiker att lämna riksdagen. En moderat bodde i Stockholm, men var skriven i en sommarstuga i Örebro.

C-ledaren från Linköping finns i straffregistret.

Hösten 2012 ville SD använda partistödet till att “köpa ut” en riksdagsledamot. Han hade gått runt på stan med ett järnrör. TV 4 intervjuade mig och fick svaret:

– Att erbjuda pengar eller ta betalt för att lämna offentligt uppdrag eller tjänst, är mutbrott. Han lämnade riksdagen och flyttade till Ungern.

Ebbas husaffär

Ebba Busch gjorde bort sig i en husaffär och fälldes för grovt förtal. Brott med fängelse på straffskalan. Om hon i offentliga debatter framställer en motståndare som klandervärd, med uppsåt att utsätta dem för andras ringaktning, räknas det som återfall. Det kan bli nytt åtal för förtal.

Ebba har erkänt brott. Med sitt förtal bröt hon även mot 8:e budet: Du ska inte bära falsk vittnesbörd mot din nästa. Med husaffären mot 9:de: Du ska inte ha begär till din nästas hus. Med sin uppmaning till Polisen, att skjuta skarpt för att skada 100-tals med annan religion, mot det kristna kärleksbudet – Handla mot andra som du själv vill bli behandlad.

Ebba Busch KD var den som bjöd in SD i stugvärmen. Hon är nu minister med stöd av SD. Minister är enligt ordboken = underordnad tjänare, tjänsteman. Efter de senaste turerna med Sara Skyttedal och Johan Ingerö kan KD ta bort t:et och byta namn till Kris-demokraterna. Vart är ni på väg?

Arne Grip rättssociolog

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen har hanterat ett 60-tal ärenden i Östergötlands län. Larm inkommer 03:10 om en brinnande...
Linköping FC värvar isländsk U23-spelare, Maria Ólafsdóttir Grós. När hon nu ansluter till...
Polisens regionledningscentral öst hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga grova våldsbrott har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
18.2 ° C
20 °
17.2 °
84 %
4.6kmh
75 %
tor
22 °
fre
24 °
lör
20 °
sön
22 °
mån
22 °